Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Een goede stamppot wordt van oudsher geassocieerd met de verschillende jaargetijden. Boerenkoolstamppot, met of zonder spekjes, is een typisch wintergerecht. Blote billetjes in het gras wordt traditioneel met nieuwjaar gegeten. Hutspot wordt in Nederland geassocieerd met het Leids Ontzet (3 oktober 1574) en zo zijn er nog veel meer voorbeelden van stamppot schotels te bedenken waar een ieder van ons een bepaald gevoel bij heeft.

Het zijn in feite traditionele eenpansgerechten waarin de Hollandse aardappel in combinatie met een mooie groente op tafel gezet wordt. We eten het misschien niet allemaal meer dagelijks of zelfs wekelijks, maar de stamppot is weer aan een opmars bezig in deze tijden van fastfood en snelle maaltijden. Er is tegenwoordig weer meer aandacht voor het voedsel uit de eigen omgeving en van dichtbij. De ecologische voetafdruk speelt hier een belangrijke rol in. De oude traditie wordt nieuw leven ingeblazen en nieuwe recepten worden samengesteld.

De ontwikkeling van onze aardappel is eigenlijk al een verhaal op zich, maar wij richten ons in deze traditie vooral op de combinatie van dit Hollandse product met de verschillende, al dan niet vergeten, groenten en de nieuwe recepten die daar in onze samenleving vol diversiteit uit voortkomen.

Contact

Stichting Oud Hollandsche Gerechten
Grotestraat 13k
9781 HA
Bedum
Groningen
Nederland
Website