De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat immaterieel erfgoed waarvan de erfgoedgemeenschap, groep of individu een borgingsplan heeft geschreven om het erfgoed toekomst te geven. Dat plan is getoetst door een onafhankelijke Toetsingscommissie. De erfgoedzorg wordt elke twee jaar geƫvalueerd.

Beschrijving

De Stichting Abrahamdag Oosterhout heeft tot doel het gezamenlijk vieren van het bereiken van het vijftigste levensjaar door mannen die in hetzelfde jaar geboren zijn, ongeacht nationaliteit, huidskleur, religie of levensbeschouwing tijdens Abrahamdag op de eerste zaterdag van oktober. Het is een feest der herkenning met een fikse dosis humor en zelfspot. Elk jaar kunnen 350 Abrahammen deelnemen. Zij komen uit heel Nederland, maar ook uit de omringende landen en verder weg. Met de Jaartallendag in Leuven (B) is een uitwisseling ontstaan. Het programma van een Abrahamdag bestaat uit een aantal onderdelen: na de ontvangst en registratie is de opening in de Sint Jan basiliek, een ontvangst op het gemeentehuis, kranslegging bij het Abrahambeeld, lunch, diverse activiteiten en de dag wordt afgesloten met een diner en een feestavond met familie, vrienden en oud-Abrahammen.

Beoefenaars en betrokkenen

De gemeenschap bestaat uit mannen die in dat jaar vijftig worden. Er hebben nu ruim 20.000 mannen Abrahamdag in Oosterhout gevierd. Steeds meer mannen melden zich jaren van tevoren aan om zeker te kunnen zijn van deelname. De deelnemers komen uit de regio, maar ook uit binnen- en buitenland. De Stichting Abrahamdag Oosterhout organiseert de dag met behulp van vrijwilligers. De Catharinaparochie, het Gemeentebestuur, muziekgezelschappen, plaatselijke horeca, allen verlenen medewerking aan de dag. Cultureel centrum De Bussel is de locatie voor maaltijden en feest.

Geschiedenis en ontwikkeling

In 1963 vierde Leo Wellens zijn vijftigste geboortedag en nodigde hiervoor alle mannen die dat jaar ook vijftig werden uit om dat met hem in Oosterhout te vieren. Hiervoor richtte hij het Abrahamcomité op. Dat was zo’n succes dat besloten werd om er een jaarlijks terugkerende viering van te maken. Het Abrahambeeld van de hand van Niel Steenbergen is bij de vijfde editie onthuld. Er is sinds 1975 samenwerking met het Leuvense Verbond van Jaartallen. Een jaarlijkse speciale krant genaamd "De Baard" word uitgegeven. Met ingang van 2002 wordt de dag feestelijk geopend in de Sint Jan Basiliek en vanaf 2007 reikt de Stichting een oorkonde uit aan verenigingen, stichtingen en andere organisaties die 50 jaar bestaan. De eigen Abrahamsviering in 2013 was een bijzondere dag.

Contact

Stichting Abrahamdag Oosterhout
Website