Beschrijving

In 2014 is een initiatief gestart om het bouwen van een grote carnavalswagen in Bladel voor de toekomst te behouden. Hieruit is Carnavalsvereniging De Koekwauze ontstaan: een enthousiaste club jeugd tussen de 12 en 23 jaar, die samen schitterende wagens proberen te bouwen voor de carnavalsoptochten in de Kempen

In tegenstelling tot de omliggende dorpen kent Bladel weinig wagenbouwgroepen. Om die traditie toch te behouden is in 2014 een initiatief gestart om de jeugd kennis te laten maken met het wagenbouwen. C.V. De Meukers stelde hun oude onderstel ter beschikking en onder bezielende leiding van een ervaren Knøper en creatieve Meuker werd de eerste wagen gebouwd. De deelname aan de optocht was een groot succes! De aanmeldingen stroomden binnen.Gedreven door het enthousiasme van de jeugd werd er ook in 2015 een wagen gebouwd. Op 1 februari 2016 richten een aantal ouders officieel  J.C.V De Koekwauze op.

Die vereniging stond direct voor een grote uitdaging. Na de eerste twee bouwjaren, moest de gemeentewerf verlaten worden als bouwlocatie. Gelukkig werden we hartelijk ontvangen door familie Van Avendonk aan de Zwartakkers. In 2016 hebben we met hard werken en steun van velen op hun terrein 'De Nishut' gerealiseerd als bouwlocatie. Met deze schitterende eigen stek krijgt de vereniging ook steeds meer vorm. Er wordt druk geleerd van ervaren (oud-) wagenbouwers en tijdens workshops lassen, plakken of creatief met tempex. Ouders speelde en grote rol in de organisatie en begeleiding, maar de jeugd wordt ouder en neemt het bouwen inmiddels zelf voor haar rekening. De jeugd heft een grote stem in de ontwikkeling en activiteiten van de vereniging. Door het jaar heen vinden er ook enkele andere gezellige activiteiten plaats met de leden. Belangrijkste activiteit blijft het meedoen aan de carnavals optochten in de gemeente Bladel met een grote wagen.

In 2017 hebben we naast de optochten in Bladel en Netersel voor het eerst deelgenomen aan de Kempenoptocht. We zijn razend enthousiast en hebben door elk jaar onze wagens en act te verbeteren, in 2022 een super mooie prestatie kunnen leveren met het winnen van de 1e pek en publieksprijzen op de Kempen optocht. Al gaat het natuurlijk vooral om de lol en het plezier dat we samen hebben!

j.c.v. de koekwauze Bladel
Bladel