Keuzekompas: ga in gesprek over immaterieel erfgoed!

Erfgoed in beweging Borging Ethiek

Soms is het niet eenvoudig een gesprek aan te gaan over je immaterieel erfgoed. Of om binnen de eigen groep na te gaan of er onvoorziene problemen kunnen opdoemen bij het borgen voor de toekomst. Daarom biedt het Kenniscentrum een ‘keuzekompas’ aan, een gespreksleider van papier, met een aantal vragen en discussiepunten. Met dit kompas begin je gemakkelijk een gesprek over je immaterieel erfgoed. Bovendien helpt dit kompas hopelijk valkuilen op tijd te zien. Het kompas bestaat uit een achttal thema’s, met steeds drie vragen. Door de schijf te draaien wordt telkens een ander thema met bijbehorende vragen zichtbaar. We nemen je op deze pagina in stappen mee in het gebruik van het kompas. Van het zelf in elkaar zetten van het kompas tot manieren om met behulp van het kompas in gesprek te gaan als duo of in een groep.

Hoe maak je het kompas?

Download het kompas vanaf deze website, print de onderdelen op zo mogelijk stevig papier en knip de drie lagen uit. In feite heb je alleen de schijf met vragen en de draaischijf nodig (pagina 1 en 3). Uit pagina 1 moet je de driehoek knippen. Maak een gat in het midden van de cirkels en gebruik een pin om de twee lagen samen te voegen, waarbij de bovenste kan draaien. Klaar!

Hoe gebruik je het kompas?

Er zijn verschillende manieren om het kompas te gebruiken. Wij bespreken er hier drie, maar bedenk vooral ook zelf hoe het kompas ingezet kan worden als gespreksmiddel.

Toepassing 1: Als duo of in een groep(je)

Toepassing 2: Dialoog in een grotere groep

Toepassing 3: Dialoog en rollenspel rond het Sinterklaasfeest

Ervaringen met het Keuzekompas?

Heb je het Keuzekompas gebruikt? Of heb je vragen over het gebruik? Het Kenniscentrum is erg benieuwd naar jouw ervaringen en helpt je graag verder op weg. info@immaterieelerfgoed.nl.