Vogels vangen, bijen houden en beren zoeken

Duurzaamheid Dieren

Als we meer willen leren over én van dieren, dan moeten we de wereld leren bekijken door de ogen van dieren. Maar hoe doe je dat als mens, in tijden waarin we steeds verder lijken af te staan van ‘de natuur’? Moeten we zelf gaan leven ‘als een beest’, of zijn er ook andere – minder radicale – manieren om ons de blik van het dier eigen te maken? Volgens Jet Bakels kunnen verschillende vormen van immaterieel erfgoed ons dicht(er) bij de natuur brengen. In een hoofdstuk van 'Verhalen van de Natuur' beschrijft Bakels hoe het bijenhouden, berenfeesten in Frankrijk en het ‘wilsterflappen’ in Friesland ons uiteindelijk dichterbij de natuur kunnen brengen.

'Verhalen van de Natuur' is een prachtig uitgegeven boek, met twintig verhalen over geschiedenis, heden en toekomst van de natuur, bijeengebracht door Hans Mulder, met illustraties uit de natuurhistorische collecties van de Universiteit van Amsterdam, met name die van ARTIS. Het hoofdstuk van Jet Bakels is het op deze pagina bijgevoegde document te lezen.

verhalen van de natuur