Beschrijving

Het ambacht tegelschilderen wordt in Friesland al eeuwen volgens de opglazuur-techniek gedaan. Dit betekent dat er op de vers geglazuurde tegels wordt geschilderd en daarna wordt gebakken op 1000 graden. Voordat het schilderen begint, wordt een 'spons' gemaakt, het is een tekening waarbij de contourlijnen worden doorgeprikt die vervolgens met houtskool wordt door gestoven op de vers geglazuurde tegels. Met blauwe of gekleurde glazuur en speciale penselen wordt het decor geschilderd. Er zijn één-tegel-decors en rijk gedecoreerde tegeltableaus.

Sjoukje Tijssen houdt het ambacht in stand. Zij doet dit onder andere door op traditionele wijze decors van deze tijd te maken.

Langs de kust van Friesland waren vroeger vele fabriekjes en werkplaatsen waar tegels, pannen en aardewerk werden gemaakt. De klei was erg geschikt voor het maken van de aardewerkproducten. De ambachtelijke tegels zijn soms helemaal in of uit de mode geweest. Smaak en stijlverschillen zijn altijd bepalend geweest voor het soort beschilderingen. Tegenwoordig zijn er nog een paar bedrijven en zelfstandigen die deze tegelschilder-techniek toepassen en beheersen. Nu dreigt het ambachtelijk tegelschilderen te verdwijnen door de drukpers technieken en dus het arbeidsloon waardoor de echte ambachtelijke tegel duurder is. Toch blijft de echte ambachtelijke tegel altijd bestaan.

FRIEStile
Jan Timmerstraat 1