Beschrijving

De Goudse stroop (siroop)wafel is een in een wafelijzer gebakken koek die na het bakken doorgesneden en met stroop besmeerd wordt. In Gouda zijn nog twee bakkerijen die de wafels maken en die gasten ontvangen en workshops geven voor het met de hand bakken van wafels. Jaarlijks is de laatste zaterdag van juni de stroopwafeldag.

De bakkerijen Van Vlaam en Van den Berg exploiteren de twee overgebleven wafelbakkerijen van Kamphuizerwafels en Van Vliet. Alle vier de bedrijven waren of zijn familiebedrijven. De gemeente Gouda heeft de stroopwafel opgenomen in de stadsvisie.

De stroopwafel was bij het ontstaan rond 1800 een armenkoek die gebakken werd met resten van de bakkerij en aan de achterdeur verkocht. Twee koeken werden met stroop aan elkaar geplakt. Later is men wafels van deeg in een ijzer gaan bakken en ze door gaan snijden. Rond 1800 kwam er ook een stroopfabriek in Gouda. Rond 1960 waren er zo’n 40 bakkerijen in de stad, nu nog twee.

Siroopwafelbakkerij Van Vliet
Passage 31