Beschrijving

Katoendrukken noemt men ook wel blockprinten. Blockprinten is het proces van het stempelen van patronen op papier of textiel, meestal linnen, katoen of zijde met behulp van ingegraveerde houten blokken. Het is de oudste, meest eenvoudige maar ook meest arbeidsintensieve manier om textiel en papier te bedrukken. Het ambacht van houten blockprints maken hangt nauw samen met het afdrukken ermee. De motieven worden uit houten blokken gebeiteld met metalen beiteltjes. Het houtsnijden en drukken vraagt veel concentratie, precisie en vaardigheid.

Blockprinten is de moeder van alle printtechnieken. In Azië, naar aangenomen wordt in China, begon het ooit met kleitabletten en ging men later over op houten ingegraveerde blokken. In Europa drukt men ook al eeuwen met houten blokken. Er zijn vandaag de dag in Europa nog diverse blockprinters, blauwdrukkers en drukkerijen waar met natuurlijke verfstoffen gewerkt worden (o.a. Duitsland, Italië, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk). Ook in India is het blockprinten een levend ambacht.

De eerste katoendrukkerij van Nederland vestigde zich in 1678 in Amersfoort. Nu wordt er gekeken of er opnieuw een katoendrukkerij in Amersfoort gevestigd kan worden door Nathalie Cassee. Cassee experimenteert in haar Katoendrukkerij met diverse technieken en vaardigheden van het katoendrukken. Zij geeft er de kennis van het ambacht door, onder andere door workshops en lessen te verzorgen, en ook doet zij onderzoek naar de geschiedenis van het ambacht.

De Katoendrukkerij
Woestijgerweg 4