Gina Thijsse

Aktiegroep het Oude Westen

Contact

Rotterdam
Website

Betrokkenheid

In 1970 werd Aktiegroep Het Oude Westen opgericht. In die tijd werd er actie gevoerd voor het behoud van goede sociale woningen en het tegenhouden van grootschalige plannen voor sloop. De stadsvernieuwing kwam op gang en de bewoners konden er blijven wonen. Vanaf die tijd zijn bewoners vanuit Aktiegroep Het Oude Westen betrokken bij het mooier, leuker en beter maken van hun wijk. Aktiegroep Het Oude Westen geeft tien keer per jaar Buurtkrant Oude Westen uit en heeft een eigen Ruilpunt, Wijktuin, Dierenhof, het Wijkplein en de Werkplaats Duurzaam.

Nieuwkomers hebben van meet af aan en meegedaan en ook nu gentrificatie op kleine schaal gaande is, doen deze nieuwkomers met hun kennis en kunde mee. Het is een wijk waar bewoners trots zijn om met meer dan 170 nationaliteiten samen te wonen.  Veel van hen voelen zich verbonden met Aktiegroep Het Oude Westen dat in een pand midden in de wijk is gevestigd. Bewoners lopen er gemakkelijk naar binnen met een vraag, zorg of idee. Ze ontmoeten elkaar op het Wijkplein aan de koffietafel waar verbindingen worden gelegd en nieuwe plannen gesmeed. Met elkaar worden er activiteiten en projecten opgezet rond duurzaamheid, hergebruik en vergroening. Zoals het vergroenen van de straten en daken, hergebruik van spullen, collectieve zonnedaken en bewustwording rondom energiegebruik.

Vrijwilligers houden het pand vijf dagen per week open en de koffie staat altijd klaar. Bewoners worden geholpen met het invullen van papieren, hun vragen over hun energieverbruik en over wonen. Er worden gezellige, culturele en informatieve bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Dit zijn terugkerende rituelen waar met veel plezier naar wordt uit- en teruggekeken.

Het succes van de afgelopen 50 jaar én de toekomstplannen maken van Aktiegroep het Oude Westen een waar Rotterdams ‘sociaal monument’.