Beschrijving

Sinds 1977 organiseert Stichting School- en Volksfeesten Luttenberg het Luttenbergsfeest. Tijdens het dorpsfeest worden verschillende activiteiten georganiseerd. Het Gatgraven is sinds 1981 een vast onderdeel van het Luttenbergsfeest.

Het Gatgraven is een wedstrijd waarin een graver en zijn/haar helper binnen 20 minuten een zo diep mogelijk gat moeten graven. De graver werkt het eerste gedeelte van de wedstrijd alleen. Na 5 minuten komt de helper erbij om de graver te ondersteunen. De helper maakt het gat rondom schoon en zorgt er met een emmer en touw voor dat de graver vanuit het gat het zand kwijt kan. Elk team graaft op z'n eigen wijze. Na 20 minuten wordt gestopt met graven en wordt de diepte van het gat gemeten met een lange stok met daaraan een vierkant plankje van 20x20cm. Na het meten wordt de diepte van alle deelnemers omgeroepen en wordt de winnaar bij zowel de vrouwen als mannen bekend gemaakt.

In eerste instantie werd 30 minuten gegraven en dit leidde in 1983 tot het wereldrecord met een diepte van 3.16m door graven Jos Reimink en Paul Heuven. Vanwege instortingsgevaar is de graaftijd tegenwoordig verkort naar 20 minuten.

Stichting school- en volksfeesten Luttenberg
Luttenberg