Beschrijving

Bubbling anno nu wordt beschouwd als een echte danskunst wat niet heel veel mensen beheersen. De technieken van vroeger zijn gemixed met de stijlen van nu en dat maakt Bubbling anders. Bij Bubbling gaat het om voetenwerk waarbij je pasjes met je benen maakt als een vlinder en zo soepel mogelijk beweegt op muziek.
Het is een dansvorm waar je theatraal gebruik maakt van de muziek met vaak een masker op en lekker soepele kleding waardoor je dansbewegingen duidelijker te zien zijn. Je hebt verschillende Bubbling dansers onder andere dansers die veel jokes maken in hun dans, dansers die veel acrobatiek/breakdance gebruiken en dansers die electric boogie erbij dansen.

Bubbling is een subcultuur van Hiphop. Beiden dansculturen hebben elementen als een dj, mc,en intro makers (producers). De intro makers (producers) noem je bij Bubbling de tikkers. Ook fashion heeft een grote rol. De kleding stijl van Bubbling is duidelijk te herkennen aan bepaalde schoenen, truien, trainingspakken en broeken. In de jaren negentig waren dat bijvoorbeeld Nike Air Max, Chippie en Energy broeken, Carlo Colucci / Ice berg truien, Australian en Nike trainingspakken. Ook petjes, mutsen en jassen van het merk Starter waren populair bij Bubbling.

Bubbling is ontstaan in de jaren negentig als dansstijl en heeft zich de afgelopen decennia verder ontwikkeld. De ‘riddems’ van Jamaica die DJ Moortje in de jaren 92/93 gebruikte zorgde ervoor dat bobbling/dancehall muziek zich als een golf over Nederland en Curacao verspreidde. Het werd ook wel Pinokkio genoemd op de Antillen

De dansstijl Bubbling was een mix van Robbe dop en Hiphop/breakdance, waarbij de dansers uit Curaçao robbe dop/breakdance aan het dansen waren en uit Suriname voornamelijk skanking/hiphop/breakdance/Electric boogie. In Jamaica hadden ze een andere benaming voor deze dansstijl, namelijk “skanking”.

Lloyd Stuart (Organisator Mr.B van L&L Productions) organiseerde samen met collega’s als Jose Da Silva, Lloyd Beeten, Ronald Bijnaar, Maikel Pierau en Ramon Seymor de grootste Bubbling parties. Daar kwam ook het idee vandaan van Amsterdam vs Rotterdam waarbij hij dansers uit zowel Amsterdam als Rotterdam tegen elkaar liet battlen. Randy Telg organiseert deze battles nog steeds samen met de dansers en Mr. B.

Vanuit deze battle Amsterdam vs Rotterdam ontstond een aangepaste dansstijl Bubbling die voornamelijk gemaakt was door Rotterdamse jongeren met namen als Salomo, Reggie, Furgill, Clifton en Pschyco. Zij waren grondleggers van deze stijl waarna Amsterdam , Curaçao en andere steden volgden.

Hedendaagse Bubbling heeft Randy Telg veranderd naar een nieuwe stijl onder de naam Groove Kings Style Bubbling .Randy is bezig met een academie waar dansers deze stijl kunnen gaan leren. Door vraag uit het buitenland zijn ze nu ook bezig met het digitaliseren van deze dansstijl.

Bubbling TV 2.0
Rotterdam