Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Er lijkt weinig Haagser dan de Haagse mat. Kalend, krullend, glimmend of lekker plat. Vlasmat of steile mat. De mat is Haags erfgoed, folklore en traditie, en staat symbool voor een overdosis origineel Haagse lak aan opgelegde normen, in een wereld waarin eindeloos conformeren normaal is.

De mat is een markant kapsel, aan de voorkant zakelijk kortgeknipt, aan de achterkant weelderig lang. De coupe wordt al decennia van generatie op generatie gedragen door velen in Den Haag. 

Een echte mat dragen is een keuze, maar niet altijd een bewuste. Sommige matdragers hebben het kapsel al van jongs af aan – daarmee is het naadloos samen komen te vallen met wie ze zijn en waar ze vandaag komen. De mat onderstreept hun innige liefde voor de stad Den Haag en vormt een wezenlijk onderdeel van hun identiteit. Hoewel de drijfveren zeer kunnen variëren, lijkt de keuze voor het kapsel er altijd een tegen de gangbare burgerlijke moraal.

Contact

Stichting Matlas
Den Haag
Nederland
Website