Daniel Heikens

Stichting Matlas

Den Haag

De Matlas van Den Haag

Er lijkt weinig Haagser dan de Haagse mat. Kalend, krullend, glimmend of lekker plat. Vlasmat of steile mat. De mat is Haags cultureel erfgoed, folklore en traditie, en staat symbool voor een overdosis origineel Haagse lak aan opgelegde normen, in een wereld waarin eindeloos conformeren normaal is.

De mat is een markant kapsel, aan de voorkant zakelijk kortgeknipt, aan de achterkant weelderig lang. De coupe wordt al decennia gedragen door heel Den Haag, maar is vooral hot in Duindorp, Scheveningen, Moerwijk en Laakkwartier. Ontwerper Joost Nijhuis (1980) en fotografen Daniël Heikens (1980) en Rein Langeveld (1979) brachten het fenomeen in kaart in de Matlas, een atlas vol portretten, geografische kaarten, pictogrammen en statistieken.

Hoewel in Nederland vooral een Haags fenomeen, is de mat ook in bijvoorbeeld België, Engeland, Spanje en Iran te vinden. In Australië wordt jaarlijks zelfs een Mullet Festival georganiseerd. In de toekomst zullen ook de internationale matten in kaart worden gebracht door Heikens, Langeveld en Nijhuis, voor een heuse WereldMatlas. De Matlas laat zien dat de mat niet zozeer terug is, maar eigenlijk nooit is weggeweest.