Vol - Symposium: Immaterieel erfgoed vandaag

Wereldmuseum Rotterdam

We hebben het maximum aantal deelnemer bereikt voor dit symposium. Heb je je wel aangemeld, maar kun je toch niet komen? Laat het ons dan weten via info@immaterieelerfgoed.nl

Onderzoek naar duurzaamheid, koloniaal heden, duurzaamheid, inclusie en inventariseren

Immaterieel erfgoed verbindt, leeft en is voortdurend in beweging. Het schakelt generaties, verleden, heden en toekomst. Maar immaterieel erfgoed kan ook schuren: het is soms ingewikkeld, complex, en het kan net zo goed leiden tot uitsluiting als tot inclusie.

Net als immaterieel erfgoed zelf, blijft ook het onderzoek naar erfgoed niet stilstaan. Denk bijvoorbeeld aan critical heritage studies of de relatie tussen immaterieel erfgoed en duurzaamheidsvraagstukken. Of de verschillende manieren waarop het koloniale verleden doorwerkt in immaterieel erfgoed. Kortom: een dynamisch onderzoeksveld in volle bloei.

Daarom organiseert Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) op 8 november het symposium "Immaterieel erfgoed vandaag: onderzoek naar duurzaamheid, koloniaal heden, inclusie en inventarisatie". Tijdens dit symposium presenteren we onderzoek en projecten waar KIEN de afgelopen jaren aan heeft gewerkt. Centraal staan kennisuitwisseling en het versterken van het onderzoeksveld. Bovendien willen we samen met jullie een netwerk opbouwen van onderzoekers op het gebied van immaterieel erfgoed.

Locatie

Wereldmuseum Rotterdam. Kijk voor meer informatie over de route en de bereikbaarheid op de website van Wereldmuseum Rotterdam.

Programma in het kort

• 09.45 u: Inloop met koffie en thee
  • 10.15 u: Welkom en introductie
  • 10.45 u: Plenaire presentaties
  • 12.00 u: Lunch
  • 13.00 u : Plenaire presentaties
  • 16.00 u : Netwerkborrel

Programma: de sprekers en thema's

We trappen het symposium af met een introductie van de directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN), Saskia van Oostveen. Vervolgens bestaat het programma uit een reeks (interactieve) presentaties, die worden afgewisseld met een heerlijke lunch, vragenrondes, een muzikaal intermezzo en wordt afgesloten met een borrel. De volgende sprekers en onderwerpen komen aan bod:

Monitor Erfgoedbeoefening – kwantitatief onderzoek naar erfgoedbeoefening

Met Susanne Bergwerff (KIEN) en Wim Burggraaff (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Wie goed kijkt, ziet overal om zich heen vormen van erfgoedbeoefening in onze samenleving. Maar hoeveel mensen zetten zich in Nederland nu actief in voor erfgoed? Wordt dit individueel of in groepen gedaan, en met welke activiteiten houdt men zich bezig? De Monitor Erfgoedbeoefening verzamelt deze data en heeft als doel beleidsmakers te ondersteunen. In dit programmaonderdeel nemen Susanne Bergwerff en Wim Burggraaff je mee in de ontwikkeling van deze monitor en de nieuwe vragen die deze oproept.

Koloniaal heden: over koloniaal taalgebruik, zelfrepresentatie en emancipatie

Met Marlous van den Akker (KIEN) en Jose Tojo (o.a. oprichter Kula Skoro)

In hoeverre klinkt koloniale taal en beeldvorming nog altijd door in de zelfpresentatie van Marrongroepen? En kunnen woorden met een koloniale lading vandaag de dag óók emanciperend werken? In de sessie ‘Koloniaal Heden’ gaan Jose Tojo en Marlous van den Akker in gesprek over koloniaal taalgebruik, zelfrepresentatie en emancipatie.

Duurzaamheid vandaag & morgen

Met Jet Bakels (KIEN), Chantal Bisschop (CAG), Kenneth F. Rijsdijk (UvA) en Michelle Hahn (Ministerie van LNVN)

Nieuwe vormen van oude tradities blijken het landschap te vergroenen en ons emotioneel te verbinden met onze omgeving. De schaapsherder werkt als landschapsarchitect, de Friese vogelvangers worden natuurbeschermers, en laten de kievitseieren liggen. Kortom: lokale kennis van burgerwetenschappers wordt steeds meer naar waarde geschat. Hoe zorgen we ervoor dat dit besef ook doordringt tot bredere kringen? In deze sessie gaat Jet Bakels in gesprek met verschillende samenwerkingspartners en onderzoekers over de slagkracht van immaterieel erfgoed als bouwsteen voor een duurzame toekomst.

Immaterieel erfgoedbeleving onder Chinees-Nederlandse jongeren

Met Mark Schep (KIEN), Aholi So (Universiteit Leiden) en Jessy Wong (Pan Asian Collective)

Aholi So en Mark Schep onderzochten de immaterieel erfgoedbeleving van vijf Chinees-Nederlandse jongvolwassenen. Welk erfgoed hebben deze jongeren meegekregen van hun (groot)ouders en welke dynamieken spelen een rol bij de beleving en borging van het erfgoed? So en Schep reflecteren samen met Jessy Wong van het Pan Asian Collective op de uitkomsten van dit onderzoek en de positie van Chinese-Nederlanders in de maatschappij.

Queer Crafts: over de relatie tussen handwerken, queer identiteit en activisme

Met Rozemarijn van de Wal (KIEN) en queer makers Dora Derks en Elze Kloen

In de sessie over queer crafts gaat Rozemarijn van de Wal in gesprek met queer makers Dora Derks en Elze Kloen over het belang en de betekenis van vormen van handwerk voor mensen uit de queer community. Hoe spelen textiele werkvormen een rol in het uitdrukken of vormgeven van queer identiteit? Wat is de relatie tussen immaterieel erfgoed, gender en activisme? En waarom is het belangrijk dat een organisatie als KIEN aandacht besteed aan queer immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed inventariseren in Nederland: van systeem naar methode

Met Kelly Warnaar-Boender (KIEN), Rozemarijn van de Wal en Mark Schep

In 2024 is KIEN gestart met een reflectie op de manier waarop wij in Nederland immaterieel erfgoed inventariseren. Het doel? Een toegankelijke en open methode ontwikkelen waarin we immaterieel erfgoed zichtbaar kunnen maken en erfgoedbeoefenaars kunnen ondersteunen. Maar welke stappen zijn hiervoor nodig? En hoe werk je inclusief? In dit programmaonderdeel nemen Kelly Boender, Rozemarijn van de Wal en Mark Schep je mee in de reflectie van KIEN op het eigen werk.

Immaterieel erfgoed vandaag: symposium