Beschrijving

Sinds 1986 wordt eind april / begin mei een kortebaanharddraverij gehouden in Assendelft. Een jaarlijks terugkerend evenement voor alle leeftijden waar het hele dorp voor uitloopt en beleefd wordt door de hele bevolking van Assendelft. Het is het eerste evenement van het jaar, de mensen komen weer uit hun huizen om aan het parcours gezellig de buurt weer te ontmoeten, te genieten van het voorjaarsweer en onder het genot van sport spel en spanning plannen te smeden voor het komende jaar. Vanaf 14.00 uur start de kortebaan harddraverij. Deze wordt gehouden op de Dorpsstraat in Assendelft. Iedereen kan het parcours en de finish, gelegen tussen kroeg en kerk, gratis bezoeken. Er wordt geen entree gevraagd om hierbij aanwezig te zijn.

De kortebaandraverij is onderdeel van de paardensport. Twee paarden met pikeurs(de ruiters) op sulky's (tweewielige karren) strijden om de winst over een afstand van 300 meter. De kortebaan is een afvalrace. Het paard en pikeur die de eerste 2 ritten wint, gaat naar de volgende ronde (omloop genoemd). Het hoogst aantal ingeschreven paarden is 24. De eerste omloop bestaat dus uit 12 wedstrijden. De tweede omloop bestaat dan uit 6 wedstrijden, etc. Om op een even aantal uit te komen wordt in de derde omloop bijgeloot. Dat betekent dat een paard dat in de voorgaande omloop verloren heeft, de kans heeft om toch door te gaan naar de volgende ronde (omloop). Een pikeur kan achter meerdere paarden zitten. Als twee paarden van dezelfde pikeur tegen elkaar strijden, dan bepaalt de pikeur achter welk paard hij/zij gaat zitten en verzoekt een collega om achter het andere paard te zitten. Over de verharde weg zijn 2 sporen van zand aangebracht waarop het paard draaft. De wielen van de sulky blijven dan op de verharde weg. De prijsuitreiking wordt gehouden in café restaurant 'Het wapen van Assendelft'.

De hele dag is een dierenarts en hoefsmid aanwezig om veiligheid en gezondheid van de paarden te garanderen. De kortebaanbond heeft hoge kwaliteitseisen vastgelegd waaraan de draverij moet voldoen. Deze worden voor en tijdens de draverij gecontroleerd. Veiligheid voor dravers, deelnemers en bezoekers heeft de hoogste prioriteit.

Harddraverij Vereniging Assendelft
Pastoor Clarijsstraat 6