Beschrijving

Het Bloemencorso in Leersum is het evenement van de Utrechtse Heuvelrug en vindt traditiegetrouw tijdens het derde weekend van augustus plaats. Vele bouwers en vrijwilligers zetten zicht ieder jaar in om de meest prachtige praalwagens en mozaïeken te maken. Naast de optocht van alle praalwagens zijn er veel activiteiten, zoals een braderie, kunstmarkt, kermis en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Ook vind medio februari de bouwersshow en medio maart de bekendmaking van de bloemenkoningin plaats.

Vooral de mensen uit Leersum en de regio Utrechtse Heuvelrug horen bij dit erfgoed. Ze kunnen op verschillende manieren betrokken zijn: als bouwer bij een bouwgroep, als sponsor, als toeschouwer, lid van de organisatie of vrijwilliger bij diverse werkzaamheden. Het evenement ontvangt ieder jaar duizenden bezoekers.

Het Bloemencorso in Leersum is ontstaan uit de festiviteiten op Koninginnedag. Tijdens de regeringsperiode van koningin Wilhelmina werd deze dag op 31 augustus gevierd. In Leersum gebeurde dat altijd nogal uitbundig.

In de traditionele optocht reden fietsjes en karretjes die versierd waren met heide, mos en oranje bloemen: goudsbloemen en afrikaantjes. Toen Juliana koningin werd en Koninginnedag op 30 april gevierd werd, konden de Leersummers hun bloemenoptocht in augustus eigenlijk niet missen. En daarom organiseerden ze wederom een corso in augustus. Dit maal met versierde fietsen, karren en boerenwagens.

In 1953 werd voor het eerst een echt corso georganiseerd met praalwagens en versierde auto’s. Officieel heette het Leersumse corso: ‘Bloemencorso Midden-Nederland. Ook de gevels van de huizen werden in die tijd versierd met bloemen. Het hele dorp werd verlicht, wat een prachtig gezicht moet zijn geweest. De wagens, waarvan er ook in het begin al veel meereden, werden versierd met sparrengroen en toeven van gladiolen en anjers. Ze werden getrokken door paarden en tractoren.

Leersum