Tweede presentatie AmbachtenLab in het Nederlands Openluchtmuseum

Woensdag 13 maart jl vond de presentatie plaats van drie AmbachtenLabs

Op woensdag 13 maart jongsleden vond de tweede presentatie van het AmbachtenLab plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De Labs Papierscheppen, Papierknipkunst en Fries Houtsnijwerk presenteerden de resultaten van hun werkzaamheden van de afgelopen maanden. De tentoonstelling is nog tot en met zondag 24 maart te bezoeken in het Entreegebouw van het Nederlands Openluchtmuseum.

Papierscheppen

In het AmbachtenLab Papierscheppen heeft Leo Hoegen (De Papierderij, Utrecht) de afgelopen maanden samengewerkt met Sabine Zwikker (beeldhouwer/ontwerper, Zutphen). Zij hebben aan de hand van verschillende Nederlandse landschapstypes verschillende soorten papier gemaakt die door hun textuur, kleur en materialiteit aan het landschap refereren waar zij het materiaal oorspronkelijk geoogst hebben. In de tentoonstelling worden de resultaten van vier landschappen getoond. Lees hier meer over dit Lab.

Papierknipkunst

Ambachtsman Henk Kapitein (Urk) heeft in het AmbachtenLab Papierknipkunst met Melissa van Limburg (studente ROC Rijn IJssel, Arnhem) Marieke Meijer (vormgeefster/illustratrice, Arnhem) en Rinke Nijburg (beeldend kunstenaar, Arnhem) samengewerkt. Gezamenlijk hebben zij de mogelijkheden van papierknipkunst onderzocht. Dat heeft geresulteerd in boeiend palet aan nieuwe inzichten. Zowel voor de Knipkunstenaar als voor de deelnemers aan dit Lab. In de tentoonstelling is zelfs een Canon van de Papierknipkunst te zien. Bekijk hier de pagina van dit Lab.

Fries houtsnijwerk

Op zijn beurt heeft Erno Korpershoek (Atelier Het Snijpunt, De Knipe) in het AmbachtenLab Fries Houtsnijwerk samengewerkt met Mieke van den Hout (textiel vormgeefster, Arnhem) en E. Pietersen (beeldend kunstenaar, Arnhem). Daarin werden de mogelijkheden en toepassingen van het Fries Houtsnijwerk behoorlijk opgerekt. Het Fries Houtsnijwerk is van oorsprong een fijnzinnig en daardoor arbeidsintensief ambacht. Het ambacht kenmerkt zich door zich herhalende decoratief uitgestoken geometrische patronen, vaak uitgevoerd in de zachtere houtsoorten als bijvoorbeeld lindenhout. Mieke van den Hout en E. Pietersen grepen juist dat gegeven aan om het ambacht vanuit een andere invalshoek te benaderen. De verrassende resultaten zijn te zen in de tentoonstelling en op deze pagina.

Achter de schermen

Deze drie AmbachtenLabs vonden de afgelopen drie maanden plaats in het Nederlands Openluchtmuseum, maar waren niet zichtbaar voor museumbezoekers of publiek. Het idee concept van het AmbachtenLab vraagt er om het onderzoek en werkproces in alle rust te laten plaatsvinden. Maar omdat zo’n werkproces wel interessant is en we iedereen toch een kijkje in de keuken willen gunnen, is er wekelijks een filmverslag gemaakt. Deze verslagen zijn hier op de website te vinden op de respectievelijke pagina’s van de Labs.

Op de hoogte blijven?

Als je op de hoogte gehouden wilt worden over de ontwikkelingen van de AmbachtenLabs, stuur dan een mail naar erfgoedzorg@immaterieelerfgoed.nl, onder vermelding van 'AmbachtenLab' en je naam en organisatie of ambacht. We zetten je dan op de verzendlijst.