Eerste munt ter ere van de 35ste editie Zomercarnaval Rotterdam geslagen

Rotterdam, 30 juli 2022 – Vandaag heeft Jandino Asporaat ceremonieel de eerste munt geslagen ter ere van het Zomercarnaval Rotterdam. De plechtigheid vond plaats in het stadhuis van Rotterdam. De uitgiften worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt, in samenwerking met Stichting Zomercarnaval Rotterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De munten zijn direct verkrijgbaar op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

MUNTSLAG-ZOMERCARNAVAL-30-07-2022-2

Asporaat was erg positief over de eerste slag:

“Ik ben erg vereerd om hier vandaag te zijn. Ik ben opgegroeid met het Zomercarnaval op Curaçao. Het is een viering van het succes van Rotterdam en de viering van ons. Het is prachtig om te zien dat na al die jaren, iets wat wij in Rotterdam allang wisten, we het Zomercarnaval hier nu gaan vertegenwoordigen met een munt".

Het Zomercarnaval Rotterdam is een tropisch carnavalsfeest dat sinds 1984 plaatsvindt in Rotterdam. Dit feest brengt groepen en stijlen uit verschillende culturen samen: op deze manier speelt het carnaval een belangrijke rol in de toename van respect voor elkaars culturele tradities. De Straatparade is het hoogtepunt van het carnavalsfeest. Gekostumeerde carnavalisten vermaken toeschouwers met muziek en dans. Sinds 2016 is het Zomercarnaval Rotterdam bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

MUNTSLAG-ZOMERCARNAVAL-30-07-2022-3

Ontwerp en oplage

Ter gelegenheid van de 35ste editie van het Zomercarnaval Rotterdam slaat de Koninklijke Nederlandse Munt drie uitgiften: een penning in coincard, een zilveren uitgifte met kleurdetail en een gouden uitgifte. De kleurrijke sfeer van het Zomercarnaval wordt goed gevangen in de uitgiften. Op de voorzijde bevindt zich een afbeelding van een deelneemster: de koningin van het carnaval die middels de Royalty Election is gekozen. Op de zilveren uitgifte zijn de tooi van de koningin, de achtergrond met veren en de voorgrond ingekleurd. De keerzijde van de uitgiften bevat het logo van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De zilveren en gouden uitgiften worden geleverd in een kleurrijke verpakking, met Certificaat van Echtheid. De uitgiften zijn gelimiteerd en direct te bestellen op www.knm.nl/zomercarnavalrotterdam

2MUNTSLAG-ZOMERCARNAVAL-30-07-2022-1

Tekst: Koninklijke Nederlandse Munt