Ewald c-paper

Eigenaar/papierschepper

Ooipoortstraat 21
Doesburg

Ewald Weijers

Sinds 2012 beoefen ik het ambacht handgeschept papier maken (Papierscheppen).

Betrokkenheid

Sinds 2012 beoefen ik het ambacht papierscheppen eerst als hobby en sinds mei 2021 als professional. Op 1 februari 2015 is het bedrijf c-paper (papier ambacht en kenniscentrum) ontstaan. Eerst als VOF en sinds 2019 als 1 mans zaak. Een werkplaats gehad eerst in Loenen, toen in Eerbeek en sinds 2020 in Doesburg. Mijn missie is om het immaterieel erfgoed papierscheppen te laten voortbestaan en het ambacht binnen Nederland naar een professioneel niveau te brengen door samen te werken en kennis te delen met andere organisaties zoals: Immaterieel erfgoed Nederland, KIEN, Erfgoed Gelderland, Stichting Welzijn Brummen, Villa Mondriaan, Liemers Trots, Papiermakerij Doesburg, Openluchtmuseum Arnhem, Restauratieatelier Snipper, papierfabriek Schut, de papierderij, papiermakerij de Hoop, atelier Bosch en Ontmoetingsplek de Mollenhof.

Om het immaterieel erfgoed papierscheppen te laten voortbestaan verzorg ik demonstraties papierscheppen op diverse evenementen waarbij ik de bezoekers zelf papier laat scheppen, geef ik lessen papierscheppen voor de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs, is de papiermakerij Doesburg van dinsdag t/m zaterdag geopend voor bezoekers waarbij ze zelf papier kunnen scheppen, heb ik een soort opleiding opgezet voor beginners (workshops), de wat gevorderde (masterclasses) en de professionals (samenwerking met restauratieatelier Snipper), verzorg ik lezingen en maak ik handgeschept papier in opdracht.

Ik werk volgens het People, Planet, Profit verdien model en ben dus veel bezig met het recyclen en duurzaam papier maken. Neem nu papier maken met regenwater i.p.v. kraanwater of hout uit Alaska verwerken tot papierpulp, zogenaamde groeipapier maken of etiketten van restmateriaal uit een bierbrouwerij.