#ThisisPrikko, webinar over de geleerde lessen

Welke voorwaarden zijn belangrijk als je in co-creatie met jongeren een tentoonstelling over erfgoed maakt? Deze vraag stond op donderdag 3 februari centraal bij een webinar over #ThisisPrikko, georganiseerd door het Landelijke Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Medewerkers van het Openluchtmuseum en Kenniscentrum deelden samen met jongeren van Presikhaaf University hun ervaringen over de co-creatie. Ook Imagine IC droeg bij aan het webinar door te vertellen over de diverse projecten die zij met jongeren hebben gedaan.

foto this is prikko
In de levendige online sessie bleek er veel interesse te zijn om samen met jongeren erfgoed te ontdekken, maar ook veel vragen over hoe je dat aan kunt pakken. Hoe hou je jongeren bijvoorbeeld geïnteresseerd? Belangrijk hiervoor is dat de jongeren serieus neemt en inspeelt op hun belevingswereld. Zainab, een van de jongeren, verwoordt in het webinar mooi hoe het project haar idee van erfgoed veranderde: ‘Ik zag erfgoed als iets stoffigs, alleen maar geschiedenis, maar nu weet ik dat het ook in mijn leven betekenis heeft en dat ook mijn verhalen erfgoed kunnen zijn.’ Twee andere belangrijke lessen zijn dat je vooraf samen met de jongeren de grenzen van de co-creatie bepaalt en dat je investeert in een vertrouwensband met de jongeren.

Momenteel werken medewerkers van het Kenniscentrum aan een bundel met de geleerde lessen van diverse samenwerkingen met (erfgoed)gemeenschappen bij de totstandkoming van een tentoonstelling. De inzichten uit de samenwerking met de jongeren van Presikhaaf University zal hierin ook een plek krijgen. Als je meer wilt lezen over het webinar, bezoek dan de website van LKCA (www.lkca.nl); hier zal een uitgebreider verslag van het webinar worden gedeeld. Wil je de tentoonstelling met eigen ogen zien? De komende maanden is de tentoonstelling te zien in Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem. Later dit jaar zal #ThisisPrikko ook te zien zijn in het Nederlands Openluchtmuseum.

foto this is prikko