Feest!

Onze oudgedienden kunnen het zich wellicht nog herinneren: in september 2012 zette Halbe Zijlstra, toenmalig staatssecretaris van OCW, zijn handtekening onder het UNESCO Verdrag inzake Immaterieel Cultureel Erfgoed, terwijl op de achtergrond een gigantische persfotograaf, gemaakt van bloemen, opdoemde. De gebeurtenis vond namelijk plaats tijdens het Bloemencorso van Zundert, dat in datzelfde jaar als een van de eerste drie elementen op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bijgeschreven werd.

Tien jaar ratificatie

Wij vieren feest! Het is dit jaar tien jaar geleden dat Nederland het UNESCO Verdrag ratificeerde en aan het Kenniscentrum de schone taak toevertrouwde om het immaterieel erfgoed dat op het Nederlandse grondgebied werd uitgeoefend, te inventariseren.

En daar zijn wij druk mee bezig geweest, de afgelopen jaren. (Niet alleen daarmee natuurlijk.) De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland werd in het leven geroepen, enkele jaren later kwam daar het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland bij en sinds enige tijd hebben we ook nog een Register van Inspirerende Voorbeelden van Borging. Alle lijsten blijven gestaag groeien. Zelfs zo hard, dat binnen afzienbare tijd de 200ste bijschrijving op de Inventaris zal plaatsvinden.

Logo inventaris alleen bloem

Gemeenschappen in het zonnetje

Zodoende hebben we dit jaar twee heugelijke feiten te vieren: een jubileum en de 200ste bijschrijving. Als dat geen feestje waard is. Wij zullen daar zeker aandacht aan gaan besteden. Hierbij zal niet zozeer het Kenniscentrum in het middelpunt van de belangstelling staan, maar vooral al die verschillende, kleurrijke en fantastische immaterieel erfgoedgemeenschappen. Want daar gaat het ten slotte om.

Helaas valt nu nog niet met veel met zekerheid te zeggen hoe we dat feest gaan vieren, gezien de restricties door corona. Zodra we meer concrete dingen kunnen vertellen, laten wij het zeker weten. Houd dus onze website en de sociale media-kanalen in de gaten.