Lobbypakket NOV - Hoe pak je lobby richting politieke partijen aan?

Vrijwilligers Communicatie Gemeente Beleid Overheid

Vanuit de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is een lobbypakket samengesteld waarmee je jezelf of je achterban kunt helpen in de lobby richting politieke partijen. Het gaat de NOV erom dat iedereen die iets wil bereiken bij beslissers daarvoor de middelen heeft. Daarom is het pakket gratis te gebruiken.

Het lijkt nog ver weg maar in 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Omdat veel erfgoedgemeenschappen bij de uitoefening van hun erfgoed te maken hebben met de lokale overheid is een goede relatie met de gemeente van groot belang. Het kan daarom nuttig zijn om in de aanloop naar de verkiezingen de contacten met de plaatselijke politiek aan te halen. In veel gemeenten zijn allerlei partijen al druk bezig met de voorbereidingen voor deze verkiezingen.

Het lobbypakket bestaat uit twee onderdelen:

1. Een online lobbycursus voor het vrijwilligerswerk. Deze cursus bestaat uit vier delen variërend van 6 tot 12 minuten per deel en wordt begeleid door een werkvel waarmee tijdens de online lobbycursus tot een positionpaper gekomen kan worden.

Links filmpjes:

DEEL 1 Online Lobbycursus voor het Vrijwilligerswerk - YouTube

DEEL 2 Online Lobbycursus voor het Vrijwilligerswerk - YouTube

DEEL3 Online Lobbycursus voor het Vrijwilligerswerk - YouTube

DEEL 4 Online Lobbycursus voor het Vrijwilligerswerk - YouTube

2. Een lobbyhandleiding met een concepttijdslijn. Deze vind je op de website van het NOV, samen met nog veel meer tips!