Uitnodiging IE-dag Vaardigheden, Groenlo 10 juni [wordt verplaatst]

Zaterdag 10 juni organiseert KIEN een eerste IE-dag in nieuwe stijl. De verschillende IE-dagen, waarvan de data verderop in deze uitnodiging staan vermeld, worden ingevuld aan de hand van een immaterieel erfgoedthema of een specifiek domein én vinden op verschillende locaties in het land plaats. Het thema van de eerste IE-dag is 'Vaardigheden' en we zijn deze dag te gast in Groenlo, bij de gemeenschap rondom Grolse wanten breien. KIEN en de Grolse wanten Societeit nodigen je van harte uit aan deze dag deel te nemen.

LET OP: Deze IE-dag wordt verplaatst naar een later moment.

Meld je hier aan

Tijdens de IE-dag gaan we tijdens verschillende sessies in op de vaardigheden die komen kijken bij het borgen van immaterieel erfgoed. Hoe voer je het woord namens jouw gemeenschap. Hoe zou je een tentoonstelling kunnen maken rondom jouw IE? Hoe betrek je een bredere doelgroep bij jouw IE en hoe kun je relevantie houden? En hoe vind je de weg naar lokale financiering?

De Sociëteit Grolse Wanten bestaat uit zeventien mannelijke leden die alles rondom de wanten regelen. Er zijn zes breisters aan de Sociëteit verbonden. De handwerkclub waarvan de leden breien, heeft ongeveer veertig leden, meest oudere dames. Daarnaast zijn er wolleveranciers en de dragers van de wanten in en buiten Groenlo. Grolse wanten breien is sinds 2017 bijgeschreven in de Inventaris.

Programma
10.00 uur - Inloop
10.30 uur - Opening door het Kenniscentrum & Grolse Wanten Sociëteit
11.00 uur - Gezamenlijke sessie ‘Word je eigen… woordvoerder!’
12.30 uur - Lunch
13.30 uur - Deelsessies ‘Word je eigen… fondsenwerver!’ & ‘Word je eigen… 2.0!’
15.00 uur - Gezamenlijke sessie ‘Word je eigen… conservator!’ i.s.m. Grolse Wanten Sociëteit
16.00 uur - Borrel

Locatie
Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier, Groenlo

Wij vragen deelnemers een onkostenvergoeding van 15 euro, waarbij de lunch inbegrepen is. Voor wie met het openbaar vervoer komt wordt een pendelbus geregeld van station Lichtenvoorde-Groenlo naar de locatie.

Gedurende de dag is onderzoeksbureau Cultural Motion aanwezig om met gemeenschappen in gesprek te gaan over knelpunten die zij mogelijk ervaren in het beoefenen en borgen van hun immaterieel erfgoed. Zij voeren dit onderzoek uit in opdracht van OCW.

Meld je hier aan

Inhoud deelsessies

Word je eigen… woordvoerder!
Stellen mensen soms kritische vragen over jouw erfgoed? Spelen er maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op hoe de samenleving naar jouw erfgoed kijkt? Heb je soms het gevoel dat jouw erfgoed in een negatief daglicht terechtkomt? En weet je dan niet goed hoe je moet reageren, of zoek je dan zenuwachtig naar woorden? Dan kan deze sessie je helpen.

Word je eigen… fondsenwerver!
Loop je elk jaar tegen een gat in de begroting aan? Weet je niet goed waar je financiële ondersteuning kunt zoeken? Heb je het idee dat jouw erfgoed niet goed aansluit bij de bekende culturele fondsen, of ervaar je daar te veel concurrentie? En weet je ook niet goed hoe je op andere manieren aan sponsoren kunt komen? Dan kan deze sessie je helpen.

Word je eigen… 2.0!
Merk je dat sommige dingen aan jouw erfgoed niet meer goed bij deze tijd passen? Voel je de behoefte, of zie je een noodzaak om je erfgoed te updaten? En wil je daar graag kinderen of jongeren bij betrekken, omdat je hoopt dat zij net zo enthousiast worden over jouw erfgoed als jijzelf? Maar heb je geen idee hoe je dit kunt aanpakken? Dan kan deze sessie je helpen.

Word je eigen… conservator!
Heb je dozen vol met spullen en materialen die over jouw erfgoed vertellen? Vind je het jammer dat ze al zo lang in de opslag staan, terwijl je ze eigenlijk aan mensen zou willen laten zien? Heb je weleens gefantaseerd over een kleine tentoonstelling? Maar weet je niet hoe je aan zo’n project zou kunnen beginnen? Dan kan deze sessie je helpen.

Overzicht IE-dagen 2023

De IE-dagen hebben vanaf 2023 een andere invulling dan je tot nu toe van het Kenniscentrum gewend bent. Verspreid over het jaar organiseren we vier dagen of dagdelen die kleiner van opzet zijn en waarvan er twee op een specifiek domein gericht zijn. Dit jaar zijn dat uitvoerende kunsten en traditioneel vakmanschap/ambachten. De inhoud van de IE-dagen zal jaarlijks anders worden ingevuld en ook de locaties zullen wisselen.

Zaterdag 13 mei: Uitvoerende kunsten (verzet naar later moment)
Een domein specifieke bijeenkomst voor immaterieel erfgoed in het domein uitvoerende kunsten.
Zaterdag 10 juni: Vaardigheden
Aan de hand van workshops en trainingen komen deze dag verschillende relevante vaardigheden aan bod.
Donderdagavond 12 oktober: Traditioneel vakmanschap/ambachten
Een domein specifieke bijeenkomst voor immaterieel erfgoed in het domein traditioneel vakmanschap/ambachten.
Zaterdag 4 november: Beleid
Hoe ga je als erfgoedgemeenschap om met wet- en regelgeving en waar liggen de kansen en bedreigingen?

Meld je hier aan

LET OP: Deze IE-dag wordt verplaatst naar een later moment.

Alle rechten voorbehouden