Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland ondersteunt voortaan Erfgoed Jong

2022-03-26 163456 Erfgoed Jong Amsterdam excursie- ©Simone Both - P1434573

Erfgoed Jong, het landelijke netwerk van jonge mensen met interesse in erfgoed in Nederland, valt vanaf 1 oktober 2023 formeel onder Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN). Ook heeft Erfgoed Jong een nieuwe stuurgroep die het netwerk van ongeveer 200 leden verder gaat uitbouwen.

OPEN

Erfgoed Jong opereert onafhankelijk, maar is sinds de lancering in 2019 ondersteund door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en het Nederlands Openluchtmuseum en sinds 2021 ook door DutchCulture. Deze organisaties hebben middelen en tijd beschikbaar gesteld om Erfgoed Jong op te zetten en te ontwikkelen. Vanaf 1 oktober neemt OPEN, de verenigde provinciale erfgoedhuizen, deze ondersteuning over. OPEN opereert erfgoedbreed – van landschappen, monumenten, museumcollecties, documenten, afbeeldingen tot immaterieel erfgoed en sluit daarmee aan bij de brede focus van Erfgoed Jong.

Nieuwe stuurgroep

De nieuwe stuurgroep van Erfgoed Jong bestaat uit Gerjan Brinksma, Annelore Lam, Janneke van Es, Bo Jonk en Romy Schuit. Zij nemen de taken over van oudstuurgroepleden Jacomine Hendrikse (DutchCulture), Susanne Verburg (KIEN) en Kelly Boender (KIEN). Samen met de actieve leden in de werkgroepen gaat de nieuwe stuurgroep aan de slag met het versterken van de positie van jongeren in de erfgoedsector. De stuurgroep is te bereiken via erfgoedjong@gmail.com en kijkt ernaar uit om kennis te maken.

'De ondersteuning door OPEN onderstreept onze missie om jongeren vanuit de vele kanten van het erfgoedveld een netwerk en platform te bieden. Ik heb er veel zin in om me hier als lid van de stuurgroep voor in te zetten!' - Gerjan Brinksma, nieuw stuurgroeplid van Erfgoed Jong

Voor jongeren én het erfgoedveld

Erfgoed Jong is een actieve stem in het erfgoedveld, voor jongeren maar ook voor de sector. De afgelopen jaren vervulde Erfgoed Jong succesvol opdrachten voor en werkte samen met onder andere het Mondriaan Fonds, De Kerkvernieuwers en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

'Met lef, kennis en verrassende perspectieven heeft Erfgoed Jong de afgelopen jaren een nieuwe impuls gegeven aan de erfgoedwereld in Nederland. Ik ben blij dat de enthousiaste nieuwe stuurgroep, ondersteund door OPEN, dit gaat voortzetten!' - Jacomine Hendrikse, oud-stuurgroeplid van Erfgoed Jong

Leden

Erfgoed Jong telt momenteel 200 leden tussen de 16 en 30 jaar oud. Lid worden van Erfgoed Jong is gratis en laagdrempelig en staat open voor iedereen binnen de leeftijdscategorie met interesse in erfgoed in Nederland. Meer weten? Kijk op https://www.erfgoedjong.com.

Alle rechten voorbehouden