Feestelijke opening Open Monumentendag in Zwolle

IMG_3614

Open Monumentendag 2023 is vrijdag 8 september geopend. Voor het eerst in de geschiedenis van Open Monumentendag vond een publieksopening plaats. Hanzestad Zwolle stelde haar binnenstad ter beschikking voor het onthaal van het grootste gratis culturele evenement van Nederland. Het thema 'Levend erfgoed' - oftewel immaterieel erfgoed - maakte dat KIEN dit jaar samenwerkingspartner werd. Het thema kwam tijdens de opening daadwerkelijk tot leven bij de openingsshow, tijdens de Maakmarkt en bij de Monumententour waar demonstraties en optredens werden gegeven door jong en oud.

Samenwerking tussen jong en oud

De landelijke opening van Open Monumentendag 2023 werd vrijdagavond druk bezocht. Honderden belangstellenden genoten van een breed scala aan culturele activiteiten en al het (levende) erfgoed dat de avond rijk was. Van livemuziek en indrukwekkende optredens tot ambachten, verhalenvertellers, acrobaten en vuurspuwers. Alle performances waren, geheel in lijn met het thema, gebaseerd op samenwerkingen tussen jong en oud.

Peter Snijders, burgemeester gemeente Zwolle: 'Wij zijn trots dat Zwolle met haar vele erfgoed dit jaar gastgemeente is van de landelijke start van het grootste gratis culturele evenement dat we in Nederland kennen. Mooi om te zien dat we daaraan met zoveel betrokken Zwollenaren invulling hebben kunnen geven.'

Maakmarkt

Op de Maakmarkt, rondom de Grote Kerk, werd immaterieel erfgoed zichtbaar gemaakt. Hier werden verschillende ambachten getoond, voornamelijk uit Zwolle en haar omgeving. De Maakmarkt gaf een indruk van hoe immaterieel erfgoed, grondstoffen en locaties met elkaar zijn verweven. Aan de hand van informatieve teksten op borden en banners voorzag KIEN de bezoekers van context.

Open Monumentendag

De publieksopening van de VriendenLoterij Open Monumentendag werd mede mogelijk gemaakt door Nederland Monumentenland, Wijzonol Bouwverven (onderdeel van Koninklijke Van Wijhe Verf), Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en de gemeente Zwolle. De hoofdpartners van stichting Nederland Monumentenland zijn De VriendenLoterij, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Restauratiefonds en Energie voor Elkaar.

Alle rechten voorbehouden