Feestelijke IE-dag

20220922 IE-dag header afbeelding

IE-dag 10 jaar Immaterieel Erfgoed | Nederlands Openluchtmuseum 

Het is dit najaar tien jaar geleden dat Nederland het Verdrag inzake de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed tekende. Voor ons een goede reden om een feestelijke IE-dag te organiseren! Hiervoor nodigen we je van harte uit. Deze speciale IE-dag vindt plaats op zaterdag 12 november aanstaande. Het wordt een goed gevuld programma waarbij we zowel een inhoudelijk programma aanbieden als er een feestelijke middag van maken!

12 november 2022 | 10.30 - 17.00 uur
Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Geniet in het Nederlands Openluchtmuseum van al het immaterieel erfgoed dat Nederland heeft te bieden. Zowel binnen als buiten is er de hele middag van alles te doen. Zo zijn er tal van uitvoeringen door IE-gemeenschappen, waaronder Surinaams-Javaanse gamelanmuziek, en kun je proeven van verschillende vormen van immaterieel erfgoed.

Ook kun je kennis maken met recent bijgeschreven immaterieel erfgoed. Op het terrein verrijst zelfs een echte kermisattractie! Tijdens het programma worden films vertoond vanuit de IE-gemeenschappen én er is een heuze IE-pubquiz. Hoe is het met jouw kennis van immaterieel erfgoed gesteld?

Meld je aan 

LET OP: Vanwege de grote belangstelling is aanmelden helaas niet meer mogelijk.

Programma in het kort

10.00 - Inloop met koffie en thee

10.30 - Plenaire start van de dag 

11.00 - Volg een deelsessie naar keuze*

12.30 - Lunch voor de deelnemers aan de deelsessies

13.30 - Opening van het feest

Laat je verrassen door verschillende muziek en dans optredens, wissel ervaringen uit en blik samen terug op 10 jaar ratificatie van het verdrag in Nederland. Dit natuurlijk onder het genot van een lekker (IE-)hapje en drankje!

17.00 - Afsluiting

* Op de dag zelf kies je welke deelsessies je graag wil volgen, dit hoef je niet van tevoren aan te geven.

 

Deelsessies

A. Verjonging van besturen

Het bestuur van het Zomercarnaval Rotterdam heeft de afgelopen jaren een ware transformatie doorgemaakt. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Onder leiding van Susanne Bergwerff-Verburg van het Kenniscentrum wordt onderzocht hoe je je bestuur kunt verjongen en welke andere manieren er zijn om jonge mensen bij je immaterieel erfgoed te betrekken

B. ANBI-status

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Een stichting met een ANBI-status zet zich in voor de samenleving. Wat betekent het om een ANBI-status te hebben en welke voor- en nadelen zitten eraan? Voor iedereen die hier meer over wil weten, en voor wie wil weten hoe en waar je de ANBI-status kunt aanvragen, biedt deze deelsessie antwoorden.

C. ‘Immaterieel erfgoed het jaar rond zichtbaar maken’

De afgelopen jaren is het Kenniscentrum bezig met het project IE-spotten om het immaterieel erfgoed het jaar rond zichtbaar te maken. Maar dit is niet de enige manier waarop dit kan. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden bespreekt Kelly Boender van het Kenniscentrum de mogelijkheden die er allemaal zijn. Welke vorm past het beste bij jouw erfgoed?

D. Rondleiding door het Nederlands Openluchtmuseum

In het Openluchtmuseum zijn allerlei vormen van immaterieel erfgoed te vinden, die voor de bezoeker op het eerste gezicht niet altijd zichtbaar zijn. De manier waarop dit immaterieel erfgoed in het museum gepresenteerd wordt is niet altijd in overeenstemming met hoe het Kenniscentrum vanuit het UNESCO Verdrag werkt. Onder leiding van een gids van het museum en Mark Schep van het Kenniscentrum wordt een inspirerende tocht door het museum gemaakt.

Praktische informatie

Deelname aan deze Immaterieel Erfgoed-Dag is gratis. Wel vragen wij je om je voor deze dag aan te melden via onderstaande link. Heb je dat al eerder gedaan? Dan hoeft het niet opnieuw.

Ben je niet in de gelegenheid om er de hele dag bij te zijn? Geen probleem! Geef dan in het aanmeldformulier aan dat je alleen in de middag of ochtend aansluit. Ben je al aangemeld maar toch verhinderd? Laat het ons dan even weten. Dit is handig in verband met de catering.

Voor vragen of meer informatie kun je ons mailen: info@immaterieelerfgoed.nl.

Adres Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4
6816 SG Arnhem
www.openluchtmuseum.nl

Meld je aan

LET OP: Vanwege de grote belangstelling is aanmelden helaas niet meer mogelijk.

Alle rechten voorbehouden