Beschrijving

Iedere zeven jaar voert het Limburgse dorp Beesel het Draaksteken op, een spetterend theaterstuk waar bijna het hele dorp een bijdrage aan levert. Het stuk is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de draak. In dit oude verhaal redt Joris de koningsdochter van het monster. Elke uitvoering van het Draaksteken is net iets anders dan de keer ervoor, om het zowel voor het publiek als voor de acteurs spannend te houden. De maar liefst 500 spelers wonen allemaal in Beesel, of zijn er geboren. De inwoners bouwen zelf ook het decor, de attributen en de veertien meter lange, vuurspuwende draak. Alle huizen worden versierd met drakenvlaggen. Het spel wordt zes keer opgevoerd, voor 2500 mensen per voorstelling. De laatste jaren zijn er nieuwe evenementen bij gekomen: het Kinderdraaksteken voor de Beeselse jeugd, zij bouwen een eigen mini-draak. De historische optocht, een vrij recente toevoeging, trekt maar liefst 30.000 bezoekers. Ook de Nacht van de Draak, het afsluitende feest, staat in het teken van de draak.

Beoefenaars en betrokkenen

Van het Draaksteken in Beesel wordt nadrukkelijk gezegd dat de traditie van de hele Beeselse gemeenschap is. De inwoners hebben 'drakenbloed' door hun aderen stromen zeggen ze zelf. Het bestuur van de Stichting Draaksteken Beesel, opgericht in 1981, is verantwoordelijk voor de organisatie. Bij de promotie is het Genootschap van de Draak, een club van plaatselijke ondernemers betrokken.

Geschiedenis en ontwikkeling

Het draaksteekspel is gebaseerd op een legende over Joris of Georgius van Cappadocië, die in de derde en vierde eeuw leefde en vocht tegen het kwade: de draak. In de stad Silena waren de inwoners gedwongen dagelijks schapen aan de bloeddorstige draak te voeren om zijn honger te stillen. Toen de schapen op waren, werden er mensenkinderen opgeofferd. Toen een prinses aan de beurt was, bevocht Joris de draak. Hij beloofde het monster te doden als alle bewoners zich zouden bekeren tot het christendom. In de zeventiende eeuw is er in Beesel een schutterij opgericht onder het patroonschap van Sint Joris. Dit gilde zou jaarlijks in de processie de draak steken. De oudste schriftelijke vermelding van het spel in Beesel dateert echter pas van 1736. Tot de Franse tijd (1797-1813) vond het Draaksteken jaarlijks plaats. Nadat rond 1864 Schutterij Sint Joris was gefuseerd met de Schutterij Sint Sebastianus tot de Schutterij-Broederschap Sint Georgius en Sint Sebastianus, werd het spel uitgebreid en kwamen er meer sprekende rollen. In 1883 werd het Draaksteken voor het eerst in drie bedrijven opgevoerd: het temmen van de draak bij de Maas, de zegetocht door het dorp, het doodsteken op de Markt. In 1935 werd binnen de schutterij een Uitvoerend Comité Draaksteken opgericht, dat de opdracht kreeg elke zeven jaar een spel te organiseren. De deelnemers aan het spel hoefden niet langer lid te zijn van de schutterij. Sinds 1967 wordt het Draaksteken op één vaste plaats opgevoerd: bij het kasteel Nieuwenbroek. Het spel werd onderdeel van de driedaagse Drakenfeesten en werd steeds uitgebreider, de theatervoorstellingen steeds groter. De verhaallijn wordt sinds 1980 regelmatig aangepast.

Stichting Draaksteken Beesel
Klerkenhofweg 2