Training Wikimedia Commons: maak je immaterieel erfgoed zichtbaar!

laptop-with-blank-white-screen

Tijdens de tweedelige gratis cursus Wikimedia Commons leer je hoe je immaterieel erfgoed beter vindbaar maakt. Via bijvoorbeeld Wikipedia, maar ook via Google. Bovendien kan de zichtbaarheid op Wikimedia anderen stimuleren onderzoek te doen naar jouw immaterieel erfgoed, bijdragen te leveren en foto’s toe te voegen. Al deze documentatie draagt bij aan de borging van jouw immaterieel erfgoed.

Naast een introductie op de wereld van Wikimedia Commons gaan we aan de slag met fotografie. Misschien fotografeer je zelf wel of krijg je vanuit je gemeenschap beeldmateriaal binnen. Hoe kunnen deze afbeeldingen bijdragen aan borging en hoe zit het eigenlijk met auteursrechten?

Meld je hier aan!

Programma

De cursus bestaat uit twee ochtenden. Na een korte herhaling gaan we op de tweede cursusdag verder met het toevoegen van beeldmateriaal dat we vervolgens ook toevoegen aan Wikipedia, zodat het voor iedereen zichtbaar wordt.

Deze training bestaat uit 2 dagdelen:
Zaterdag 28 oktober van 9.30-13.00
Zaterdag 25 november van 9.30-13.00

Je kan je los aanmelden voor de tweede ochtend. Het is geen vereiste dat je aan het programma op 28 oktober deelgenomen hebt!

Na afloop is er gelegenheid om een take-away lunch mee te nemen.

De locatie is Gelderland fabriek in Culemborg.

Let op: neem je eigen laptop mee! Een tablet of mobiele telefoon is voor deze cursus niet geschikt.

Voor deze training is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang met aanmelden!

Meld je hier aan!

Over Wikimedia Commons

Wikipedia is voor veel mensen de eerste plaats om te beginnen als je iets wil opzoeken. De vrije encyclopedie is het meest bekend, maar er zijn meer projecten onderdeel van Wikimedia. Allemaal zijn ze bedoeld om kennis vrij toegankelijk te maken voor iedereen. Een van deze andere projecten is Wikimedia Commons, de beeldatabank achter Wikipedia. En net zoals iedereen geschreven teksten kan aanpassen op Wikipedia kan iedereen ook zijn eigen beeldmateriaal toevoegen aan Wikimedia Commons.

Voor immaterieel erfgoedgemeenschappen kan Wikipedia/Wikimedia Commons van groot belang zijn. Zo kun je immaterieel erfgoed beter onder de aandacht brengen, kennis overdragen, je erfgoed borgen en beter vindbaar maken.

Tijdens deze tweedaagse cursus leer je hoe de beeldatabank achter Wikipedia, Wikimedia Commons, werkt én hoe je zelf je mee kan doen aan dit project. Waar moet je rekening mee houden als je beeldmateriaal wil delen op Commons? Hoe zit het bijvoorbeeld met auteursrechten? Hoe navigeer je een website met meer dan 95,000,000 bestanden? En hoe werkt het als je zelf iets wil toevoegen aan deze immense database?

Alle rechten voorbehouden