The Inventory Intangible Cultural Heritage (ICH) in the Netherlands contains ICH of which the communities, groups or individuals involved have written a safeguarding plan. Those plans are reviewed by an independent review committee. Every three years an evaluation of the safeguarding takes place.

Description

Iedereen van jong tot oud en van arm tot rijk is weleens in zijn of haar leven op de kermis geweest. Een kermis brengt kleur en opwinding mee. De harten van jongeren gaan sneller kloppen en voor ouderen haalt kermis een schat aan herinneringen boven. Wie weet hebben ze hun partner op de kermis ontmoet, gedanst in de spiegeltent of het eerste kusje in de rups gekregen. De kermis zorgt voor sociale cohesie binnen een samenleving. Het is een ontmoetingspunt voor alle lagen in de gemeenschap en het verbindt mensen.

Deze functie had kermis in het verleden, maar heeft kermis nu ook nog. Kermis is een laagdrempelig cultureel evenement. Iedere streek heeft zo zijn eigen manier van kermisvieren. 

De kermisfamilies die rondreizen met hun attracties hebben hun eigen cultuur, gewoonten en gebruiken. Ze wonen tijdens het seizoen in salonwagens en verblijven met de andere kermisfamilies op een terrein dat tijdelijk bestempeld is tot kermisdorp. De kinderen gaan naar de Rijdende School en als de kermis is afgelopen, bouwen de exploitanten het liefst dezelfde nacht nog hun attractie af en reizen dan door naar de volgende plaats. In de winter als er geen kermissen zijn, verblijven de families op speciaal ingerichte woon- en werklocaties. Ze knappen in die tijd hun attracties op en velen verkopen rond Oud en Nieuw oliebollen. Kermismensen hebben een sterk familiegevoel en vormen een hechte gemeenschap. 

Contact

Stichting Kermiserfgoed i.o.
LAREN