The Inventory Intangible Cultural Heritage (ICH) in the Netherlands contains ICH of which the communities, groups or individuals involved have written a safeguarding plan. Those plans are reviewed by an independent review committee. Every three years an evaluation of the safeguarding takes place.

Description

Papier scheppen is een ambacht waarbij men pulp samenperst tot papier. In Nederland zijn er enkele particuliere papierscheppers die demonstreren of workshops organiseren waar men de techniek zelf kan leren en uitvoeren.

Het is een laagdrempelige activiteit waar men als kind op de basisschool vaak als eerst mee in aanraking komt. Hierbij wordt de pulp gemaakt van karton, gekleurd restpapier en zelfs eierdozen. Dat is een mooie kringloop activiteit. Op de middelbare en hogere onderwijsinstellingen is het minder zichtbaar. Toch kunnen we daar soms met een meer geavanceerdere manier van pulp en papiermaken terecht in het thema duurzaamheid. De nieuwe afvalstromen, zoals onze verzamelde gft, land- en tuinbouw reststromen, of afvalstromen uit de stad, zijn onderdeel van onderzoek en thema’s waar studenten van de kunstacademie, of design academie naar ons papierscheppers komen.

Wat ging hieraan vooraf? Vanuit de papierindustrie hebben we altijd papierscheppers gehad, die in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte in de papierfabriek, na hun pensioen leerden papier maken met de hand en dat aan de geïnteresseerde bezoekers demonstreerden.

Sinds de overnames van papierfabrieken in Nederland door buitenlandse firma's zijn deze informatieve papierschep activiteiten niet meer gehonoreerd en een stille dood gestorven. Particuliere hobbyisten hebben het ambacht blijvend opgepikt en er tot de dag van vandaag vorm aangegeven. Het is op dit moment geen groot gedeeld goed in Nederland. Daar willen we graag verandering in brengen. Het is een techniek die toekomstbestendig is, door het eenvoudige principe dat sinds de uitvinding van papier door Ts'ai Lun in 106 na Chr. in China wezenlijk niet veranderd is.

De techniek zelf is niet veranderd, maar het aanbod van vezels is inmiddels heel groot geworden, en moet nodig worden geïnventariseerd, uitgeprobeerd en verwerkt tot prototypes. Met deze prototypes kunnen we aan de ontwikkelaars van nieuwe materialen in de duurzame sector suggesties geven van wat er allemaal mogelijk is en met deze techniek te ontwikkelen is.

Kortom, het wordt tijd dat we de techniek van dit ambacht doorgeven aan de volgende generatie die er het zijne/hare mee zal doen.

 

Contact

Papiermakerij de Hoop
Rotterdam
Website