Immaterieel Erfgoed Spotten

Wie een streek, dorp of stad bezoekt, wil de lokale hoogtepunten aandoen. Sinds de zomer van 2021 valt daarbij ook lokaal immaterieel erfgoed te ontdekken. Via bordjes met een QR-code zijn bijvoorbeeld de Sint Maarten Viering in Utrecht, het heggenvlechten in natuurgebieden en het midwinterhoornblazen in Gelderland te spotten.

IE Spotten logo def_Variant 1
De plaatselijke ambachten, festiviteiten en sociale rituelen zijn misschien niet zo tastbaar als een fraai kerkgebouw, maar ze maken wel degelijk deel uit van de lokale culturele identiteit. Vaak kun je ze als onwetende bezoeker slechts eens per jaar ontdekken, maar dan moet je toevallig op de juiste dag op de juiste plek zijn. Soms zijn ze helemaal niet te bespeuren omdat ze achter gesloten deuren worden beoefend. Daar brengt het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland via het project ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’ verandering in. 

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland werkt sinds 2019 samen met erfgoedgemeenschappen aan het project ‘Immaterieel Erfgoed Spotten’, waarbij er bordjes met QR-codes door heel Nederland worden geplaatst.

Bordje midwinterhoornblazen Gelderland 4

Midwinterhoornblazen (Arno Wolsink)

Wie de QR-code scant, komt in een online omgeving van lokaal immaterieel erfgoed terecht. In de stad kan dat bijvoorbeeld een festiviteit zijn en in een plattelandsgebied een traditie die verband houdt met de natuur. De online omgeving biedt een korte kennismaking met het immaterieel erfgoed. Je kunt een kort filmpje bekijken, ziet wanneer het plaatsvindt, komt meer te weten over de achtergrond en de geschiedenis en je krijgt een sfeerimpressie via foto’s. Ook interessante locaties in de buurt, zoals een plaatselijk museum over het immaterieel erfgoed, staan erop. Deze informatie is het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar. Alle filmpjes van de deelnemende erfgoedgemeenschappen staan op het bijbehorende Youtube kanaal

Bordje graslandbevloeiing

Graslandbevloeiing in Overijssel

Bij het Kenniscentrum staan bottom-up werken en participatie centraal, en dat geldt ook voor Immaterieel Erfgoed Spotten.

Erfgoedgemeenschappen die hun immaterieel erfgoed hebben bijgeschreven in de Inventaris, bepalen zelf of zij mee willen doen.
Ook geeft de erfgoedgemeenschap zelf invulling aan haar Immaterieel Erfgoed Spotten-pagina (de online omgeving waar de QR-code naar verwijst). Zij kiest zelf foto’s uit, bepaalt welke plekken in de omgeving ge-highlight worden en schrijft zelf de teksten. 

 

PHOTO-2021-07-10-13-32-10

Paasvuur Espelo

De gemeenschap kiest de locaties uit voor de bordjes, hoewel het Kenniscentrum hierover advies kan geven. Het Kenniscentrum monitort de content en voert redactie. 

Erfgoedgemeenschappen doen kosteloos mee aan het project, hetgeen mogelijk is dankzij externe financiering van het Familie Heersink Fonds en de Provincie Overijssel.

Heb je interesse in deelname aan het project? Bekijk het infodocument 'meedoen met immaterieel erfgoed spotten'. Of neem direct contact op met adviseur erfgoedzorg Kelly Boender. 

 

Overzicht Immaterieel Erfgoed Spotten-producties

Overijssel
Traditionele bevloeiing van grasland 
Paasvuur Espelo 
Houtdorp Rijssen 
Staphorster Stipwerk  
Poaskearls Ootmarsum (volgt in 2022)
Bovenstemzingen in Genemuiden (volgt in 2022) 
Midwinterhoornblazen Twenthe (volgt in 2022) 
Goors School- en Volksfeest (volgt in 2022) 
Pinksterrijden Vollenhove (volgt in 2022) 
Corso Sint Jansklooster (volgt in 2022) 
Pinksterbruidjes Borne (volgt in 2022)
Gondelvaart Giethoorn (volgt in 2022) 

eerste bordjes
Utrecht
Sint Maarten Viering 
Chanoeka Viering 

Gelderland
Midwinterhoornblazen 
Heggenvlechten
Koningsdag in Velp (volgt in 2022) 
Volksfeest in Hummelo (volgt in 2022) 

Zuid-Holland
Maskerade in Brielle 
São João Baptista (volgt in 2022) 

Landelijk 
Papierscheppen (volgt in 2022) 

Alle rechten voorbehouden