Over

De Tielsche kermiskoek wordt alleen in de derde week van oktober tijdens de Tielse najaarskermis verkocht. Het is een ambachtelijk gemaakte, luxe ontbijtkoek met een fijne kruidensmaak. Er zijn varianten verkrijgbaar met kandij en gember. De koeken zijn altijd gezoet met zuivere bijenhoning die in de omgeving van Tiel is geproduceerd. Een kermiskoek koopt men niet om zelf op te eten, maar om aan iemand te schenken. De traditie wil dat je de koek op de kermis koopt om aan iemand je liefde te tonen. De koek wordt gewoonlijk in gezelschap gegeten. Je snijdt de koek in dunne plakjes. Je kunt er boter op doen. Tielsche kermiskoek wordt volgens een oud recept gebakken. Er komt roggebloem van nieuwe oogst, een kruidenmengsel en honing uit de Betuwe aan te pas. Maar de rest van het recept is geheim. In de bakkerij wordt gewerkt met oude koekbakplaten tussen houten koeklatten. De houten latten bezorgen de koek de specifieke houtsmaak. Het bakken gebeurt in een steengemetselde oven die op gas langzaam heet wordt.

Gemeenschap

De kermiskoek wordt uitsluitend gebakken door bakker Van Ooijen in Tiel. Door menig bezoeker aan de kermis in Tiel wordt de traditie rondom de Tielsche kermiskoek in stand gehouden. Jonge mensen vinden het vooral leuk om een koek met een opschrift weg te geven aan hun geliefde.

Geschiedenis

>We weten zeker dat er al meer dan 175 jaar in Tiel kermiskoeken worden verkocht. De koek wordt beschreven in een boek uit 1871 van Jan ter Gouw: De volksvermaken. Het was gebruikelijk dat verliefde boerenzonen uit Tiel en omgeving de koek kochten en deze aan hun geliefden gaven als een soort huwelijksaanzoek. Als de jonge vrouw de man na acht of veertien dagen, als hij op zondag bij haar familie op bezoek ging, een plak van de koek gaf, was dat een teken dat zij hem wilde als echtgenoot. In 1840 werd er aan de Westluidensestraat in Tiel een bakkerij opgericht die nog steeds bestaat en nog altijd de kermiskoeken levert. Er werden destijds koeken gebakken voor kermissen in het hele land, nu alleen nog voor de kermis in Tiel. De kermiskoeken worden nu nog maar zelden gebruikt voor een huwelijksaanzoek, maar nog altijd zit er een verhaal achter het schenken van de koek. Ze worden meestal gegeven als blijk van waardering en liefde. De laatste jaren zijn de kleine formaat-koeken erg populair geworden. Je kunt ze kopen met allerlei lieve teksten erop. Nog tot ver in de twintigste eeuw werd de Tielsche kermiskoek verkocht aan een kraam op de Tielse kermis. Nu gaat de verkoop uitsluitend via de winkel van de bakkerij.

Organisatie

Bakkerij Van Ooijen
Westluidensestraat 43
4001 NE Tiel
Website