Over

Op een maandag in het midden van juli wordt op de grasbaan achter de kerk een kortebaandrijverij gehouden in Stompwijk. Het is een draverij voor 24 paarden en de finish ligt op minimaal 295 en maximaal 310 meter. Het is een wedstrijd waarbij de paarden, die voor een licht karretje (sulky) zijn gespannen, zo hard mogelijk draven. In de sulky zit de pikeur. De paarden draven in tweetallen beurtelings in de linker- en rechterbaan tegen elkaar. Het paard dat het eerst twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde (omloop). Via een afvalsysteem blijven er vier harddravers over, die strijden om de eerste tot en met de vierde prijs. Het kortebaanreglement van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) wordt toegepast. De kortebaandraverij is het hoogtepunt en de afsluiting van de Stompwijkse Paardendagen. Vrijdag is er een optocht met paarden en ringsteken. Op zaterdag is er een springconcours en op zondag worden de Nationale Ponyrennen gehouden. Gedurende de Paardendagen is er kermis in Stompwijk. Verder zijn er tal van activiteiten voor jongeren (voorstellingen in de feesttent, disco, quad rijden en tonknuppelen) en senioren (kaarten).

Gemeenschap

De kortebaandraverij is onderdeel van de Stompwijkse Paardendagen. Deze dagen zijn een feest voor de Stompwijkers. Oud-Stompwijkers keren hiervoor terug, families komen bij elkaar om te eten en naar de festiviteiten te gaan. De Stichting Stompwijkse Harddraverij Nooit Gedacht is als eerste betrokken bij de organisatie van de draverij. Stompwijk heeft nog altijd veel fokkers en eigenaren van draverpaarden. Paardenliefhebbers uit het hele land komen naar Stompwijk vanwege onder meer de speciale grasbaan, het goede zicht op de baan, de paarden en de gezelligheid.

Geschiedenis

Kortebaandraverijen werden voor de achttiende eeuw vaak georganiseerd door kasteleins om extra klanten te trekken voor hun zaak. In de negentiende en twintigste eeuw werden er in Noord- en Zuid-Holland verenigingen opgericht die jaarlijks een kortebaandraverij organiseerden, meestal met een kermis erbij. Tegenwoordig zijn er nog 28 kortebaanwedstrijden, waarvan alleen in Stompwijk op gras. Voor zover bekend werd de eerste kortebaandraverij in Stompwijk in 1857 gehouden. In 1909 werd de kortebaanvereniging Nooit Gedacht opgericht. Vanaf 1913 werd er twee dagen feest gehouden, in de crisisjaren werd het weer één dag. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het festijn zich weer uit, vanaf het midden van de jaren zestig tot drie dagen. Vanaf 1989 worden er vier dagen ingeruimd voor het evenement. De middagdraverijen hebben zich altijd mogen verheugen in de grote deelname van landelijk bekende pikeurs en paarden. Duizenden toeschouwers uit de omgeving kwamen kijken. De baan is in de loop der jaren steeds beter geworden. Sinds 1985 wordt de baan opgefleurd met enorme vazen met veelkleurige bloemen. De bloemenpracht geeft de baan een fraaie uitstraling en draagt bij aan de sfeer rondom de traditie. De omlijstende activiteiten, de kermis en het feest in de tent, zorgen ervoor dat Stompwijk vier feestelijke dagen heeft. Overal in het dorp wordt er gevlagd.

Stichting Stompwijkse Harddraverij Nooit Gedacht
Stompwijkseweg 29