Over

De Stichting houdt zich bezig met de folklore die zich richt op de traditionele dans, muziek en streekdracht van Nederland en dat willen we levend houden. Een deel van de beoefenaars zijn gehecht aan de manier waarop zij dit erfgoed altijd hebben uitgedragen. Er zijn nog te weinig mogelijkheden om eigentijdse aanpassingen aan te brengen. De overdracht van kennis, kunde en ervaring moet actief bevorderd worden.

Gemeenschap

Groepen, verenigingen en individuen met passie voor folklore, o.a. beoefenaars van folklore- en/of volksdansen. Folkloregroepen verenigd inde Federaties van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN): 52 groepen met volwassenen, 6 kindergroepen en 3 jongerengroepen. Volksdansgroepen die donateur zijn van het Platform Nederlandse Folklore: 12. De overige volksdansgroepen die demonstraties uitvoeren ca. 10.

Geschiedenis

Nederland kent een rijke traditie van dans, muziek en klederdrachten. Sinds begin vorige eeuw zijn vele drachten uit het dagelijks beeld verdwenen. Dansmelodieen zijn overgeleverd, en toegankelijk via internet, maar de bijbehorende dansbeschrijvingen zijn bekend bij de uitvoerende groepen, en niet algemeen toegankelijk. Daar deze facetten onderdeel uitmaken van onze geschiedenis en cultuur is het belangrijk dit te bewaren en door te geven aan jongere generaties. De huidige folkloregroepen zijn ca. 60 jaar geleden ontstaan om dit gegeven te behouden en te laten zien aan anderen. Veel van deze groepen laten de kleding en dansen zien die rond 1900 gebruikelijk waren. Ook de volksdansgroepen zijn in de zestiger jaren van de vorige eeuw hiermee aan de slag gegaan. Sinds 1997 is de stichting Platform Nederlandse Folklore actief op het gebied van de folklore

Stichting Platform Nederlandse Folklore
Wognumerstraat 211