Zes nieuwe plaatsingen op Inventaris

Totaal op 129

Vandaag wordt bekend gemaakt dat zes uitingen van immaterieel erfgoed op de inventaris geplaatst worden.

Logo Inventaris vierkant

Het gaat om (klik op de naam voor uitgebreide informatie over het betreffende erfgoed):

Grolse Wanten breien: dit is een lokale traditie die teruggaat tot de 17e eeuw maar nog altijd springlevend is. In plaats van herders, breien nu ruim 40 vrouwen in Groenlo de wanten, mutsen en sjaals met specifiek patroon.

Grolse wanten breien
Haringuitreiking in Niekerk: In Niekerk wordt tijdens de jaarlijkse haring uitreiking één ton haringen aan de lokale bevolking uitgedeeld. De traditie grijpt terug op een legaat uit 1476 van Menno Jeltema.
Haringuitreiking in Niekerk - wachtrij
Hoeden maken: Berry Rutjes Jr. is Hoedenmaakster. Ze maakt hoeden van ontwerp tot afwerking en in haar ateliers geeft zij de fijne kneepjes van het vak door aan haar leerlingen.

Hoeden maken atelier

Koeiemart in Woerden: Sinds de 15e eeuw wordt in Woerden de Koeiemart gehouden. Het is van een markt steeds meer veranderd in een volksfeest, waarbij sociale cohesie en lokale identiteit belangrijk zijn.

Koeiemart - Justin Egberts
Abrahamdag in Oosterhout: Elke 1e zaterdag van oktober wordt in Oosterhout Abrahamdag gevierd door 350 mannen die in dat jaar vijftig jaar oud worden. Saamhorigheid, trots en markering van de levensfase zijn de kernwaarden.

Het adopteren van Amerikaanse oorlogsgraven in Margraten: Bijna heel Margraten is betrokken bij het adopteren van Amerikaanse oorlogsgraven. Mensen zorgen voor het graf en voor het levend houden van het verhaal van de gesneuvelde soldaten.

Adopteren Amerikaanse oorlogsgraven - Amerikaans bezoek