Hoe kun je immaterieel erfgoed aanmelden?

Immaterieel erfgoed in Nederland wordt zichtbaar gemaakt via:

Netwerk Immaterieel Erfgoed

Aanmelden voor het Netwerk kan heel makkelijk. Op deze website maak je een account aan en vervolgens vul je het korte vragenformulier in. Je immaterieel erfgoed wordt dan (na goedkeuring van het Kenniscentrum) zichtbaar gemaakt in het Netwerk.

Meld je immaterieel erfgoed hier aan.

Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Voor de Inventaris is een actieve houding een must: er moet een erfgoedzorgplan gemaakt en uitgevoerd worden. Het Kenniscentrum organiseert meerdere malen per jaar de cursus: ‘Hoe bescherm ik mijn immaterieel erfgoed? Het opzetten van erfgoedzorg’. De cursus bestaat uit drie dagdelen waarin stapsgewijs een erfgoedzorgplan wordt gemaakt en uitleg wordt gegeven over het UNESCO Verdrag en de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Met een voordracht geeft deze gemeenschap aan er alles aan te doen om deze traditie voor de toekomst levensvatbaar te houden. Een onafhankelijke Toetsingscommissie toetst of de erfgoedzorgplannen in orde zijn.

Als je je immaterieel erfgoed wilt aanmelden voor de Inventaris, moet je erfgoed zijn opgenomen in het Netwerk. Je kunt bij het Kenniscentrum aangeven opgenomen te willen worden in de Inventaris. Je wordt dan uitgenodigd als er plek is in de cursus. Voor de Inventaris gelden aanvullende criteria, bekijk die onder Procedure.

Register goede voorbeelden

Voor het Register goede voorbeelden moet aangetoond worden een inspirerend voorbeeld te kunnen zijn voor anderen. Ook dit wordt in de Toetsingscommissie besproken.