Anouk de Clercq

marketing communicatie

Emmakade 6a
Woerden

Contactpersoon

Anouk de Clercq

Betrokkenheid

De Koeiemart in Woerden is één van de oudste volksfeesten van Nederland. Een viering van het boerenleven van vroeger en nu. Een uniek feest voor de Woerdense regio. Het is van oudsher een oogstfeest, men komt samen om de oogst ‘de koeien’ te vieren. Na dit jaarlijkse feest gaan de koeien op stal voor de winterperiode. Deze traditie is sinds 1410 nog geen één keer overgeslagen, zelfs niet tijdens de MKZ-crisis. Het is niet alleen een feest van Woerden, maar een feest van de hele regio. Bewoners uit de regio en oud-woerdenaren komen allemaal naar de stad om deze traditie te vieren. Woerdenaren nemen op de woensdag en donderdag vrij speciaal voor dit feest. (Woerdense bedrijven en scholen zien de woensdag ook als nationale feestdag, waarbij de werknemers en scholieren vrij krijgen). Wanneer de traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland staat geeft dit de Woerdenaren een gevoel van waardering voor de inzet en de beleving van de traditie. Hierdoor kunnen we de traditie ook waarborgen voor de volgende generaties: ‘een toekomst geven aan immaterieel erfgoed’.