Over

De TT Assen is een wegrace Grand Prix (GP) voor motoren die mee telt voor het wereldkampioenschap. De TT is qua publiek het grootste ééndaagse sportevenement in Nederland en telt sinds de instelling van het wereldkampioenschap in 1949 onafgebroken mee voor dat kampioenschap, dat tegenwoordig uit 18 GP's bestaat, verreden op alle continenten. Rondom de TT zijn er allerlei festiviteiten in het centrum van Assen zoals de TT-kermis.

Gemeenschap

De Stichting Circuit van Drenthe is de organisator van de TT Assen. Bij de stichting zijn ruim 1550 vrijwilligers actief, verdeeld over de zogenaamde Buitenring en Binnenring. De Binnenring wordt gevormd door alle (baan)officials die zich direct of indirect bezig houden met het sportieve aspect op het circuit. De kaartverkopers en controleurs, parkeerwachters en verkeersregelaars vormen gezamenlijk de Buitenring.

Geschiedenis

De eerste TT werd georganiseerd door de Motorclub Assen & Omstreken op zaterdag 11 juli 1925 te Rolde. In 1926 verhuisde het evenement naar Assen op een speciaal daarvoor ingericht stratencircuit van 16,5 km. De 10e TT in 1934 had het predicaat Grote Prijs van Europa. In 1936 werd de organisatie van de TT overgenomen door de daarvoor speciaal opgerichte Stichting Circuit van Drenthe.