Beschrijving

Al honderd jaar mogen alle basisschoolkinderen in Breukelen op 3 oktober gratis poffertjes komen eten bij de Oud Hollandsche Poffertjes en Wafelkraam D. van der Steen.

Na het poffertjes uitdelen wordt er een lezing gehouden en een herdenking voor de bedenker van de traditie: Leonard Corneille Dudok de Wit, een rijke, excentrieke oud-inwoner van Breukelen.

De basisschoolkinderen van Breukelen die elk jaar genieten  van Poffertjesdag. Joop en Lia van der Steen van de Oud Hollandsche Poffertjes en Wafelkraam D. van der Steen en hun poffertjesbakkers houden de traditie met veel plezier in stand. Andere betrokkenen zijn de inwoners van Breukelen die hun kleurrijke vroegere plaatsgenoot op deze dag herdenken.

Van 1843 tot 1913 woonde Leonard Corneille Dudok de Wit op een buitenplaats bij Breukelen. Deze puissant rijke man organiseerde in Breukelen veel activiteiten, ook voor de jeugd. Oudere kinderen bood hij schoolreisjes en hij deelde aan de jonge kinderen in het dorp poffertjes uit op zijn verjaardag, 3 oktober. Toen hij overleed bleek hij per testament bepaald te hebben dat die traditie moest worden voortgezet. Het daartoe gereserveerde geld werd ondergebracht in een speciaal daarvoor opgericht fonds, het L.C. Dudok de Wit's. De Oud Hollandsche Poffertjes en Wafelkraam D. van der Steen deelt sinds 1915 jaarlijks op 3 oktober de poffertjes uit aan basisschoolkinderen, gefinancierd vanuit dit fonds.

Oud Hollandsche Poffertjes en Wafelkraam D. van der Steen
Marjt 13