Over

Op twee zaterdagen en de woensdagavond voor Palmpasen worden in enkele wijken van Enschede eieren bij bewoners ingezameld. De eieren worden aangeboden aan zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook het Leger des Heils, Humanitas en de voedselbank worden niet vergeten. Het eiergaddern wordt afgesloten met een palmpaasoptocht op Palmzondag waarbij de palmpaastakken worden aangeboden aan kinderen in het ziekenhuis.

Gemeenschap

Sinds 1949 houdt de folkloristische dansgroep ‘de Schaddenrieders’ uit Enschede zich bezig met het levend houden van de traditie eiergaddern. De leden van de dansgroep halen de eieren op en brengen die naar de tehuizen. De palmpaastakken en speelgoed worden naar Ziekenhuis MST gebracht en het Muziekkorps der voormalige Schutterij zorgt voor muzikale omlijsting van de palmpaasoptocht.

Geschiedenis

Eiergaddern is ontstaan voor de Tweede Wereldoorlog. Boeren rond Enschede brachten met Pasen eieren naar de twee ziekenhuizen en het oudemannenhuis in Enschede, om de zieken en ouderen te helpen bij het aansterken en het nieuwe leven aan te kondigen. In 1949 veranderde dit, toen ging men op Palmzondag tijdens de palmpaasoptocht met mandjes langs de toeschouwers. De eieren werden verzameld en aangeboden aan de tehuizen en er werd gedanst met de verpleegsters in de tuin van het ziekenhuis.