Over

Het WK Snertkoken heeft als doel het promoten van ‘oud Hollandsche gerechten’ als voedingsmiddel en de daarbij behorende traditie. De deelnemers maken de eigen recepten met louter verse ingrediënten en maken de soep naar eigen invulling op traditionele wijze klaar. De traditie van snertkoken is een traditie die in beweging is waarbij nieuwe recepten en inbreng uit verschillende culturen de bestaande receptuur kan versterken of aanvullen, waarbij beide ‘eigen’ identiteiten behouden blijven.

Gemeenschap

De dragers van deze traditie zijn naast de ‘huisvrouwen’ van Nederland, de talrijke deelnemers aan de voorgaande edities van het WK Snertkoken en de organisatie die zich ervoor inzet. De deelnemers zijn zowel professionele koks als gewone burgers.

Geschiedenis

Snert is een typisch eenpansgerecht waarbij gedroogde spliterwten, gezouten vlees en restjes gebruikt werden. Het was eenvoudig, voedzaam en diende vaak als armeluiskost. Het WK Snertkoken wordt sinds 1994 georganiseerd als middel om het koken van snert te promoten. Stond in eerdere jaren het uitvoeren van de originele receptuur centraal, tegenwoordig wordt het snertkoken meer en meer als een beleving gepresenteerd en wordt de traditie daarmee steviger omschreven.