Nederland draagt het Ambacht van Molenaar voor bij UNESCO

De allereerste nominatie van het Koninkrijk der Nederlanden voor de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid is officieel ingediend.

Minister Bussemaker van OCW selecteerde het Ambacht van Molenaar als eerste Nederlandse traditie die voorgedragen zal worden voor de Representatieve Lijst van UNESCO. Op 25 november 2015 maakte zij haar keuze bekend.

Bussemaker molenaar UNESCO

Het voordrachtdossier van het traditionele ambacht van de molenaar die wind- en watermolens bedient, werd eind maart formeel ingediend bij de UNESCO Hoofdzetel.

Riet de Leeuw, van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Margot Llompart, afgevaardigde van de Permanente Delegatie van het Koninkrijk der Nederlanden voor UNESCO, overhandigden het voordrachtdossieraan Tim Curtis, hoofd van de Sectie Immaterieel Erfgoed.

Overhandiging dossier molenaar UNESCO

We zullen nu geduldig moeten wachten op de vergadering van het Intergouvernementeel Immaterieel Erfgoed Comité in 2017 of het Comité inderdaad zal besluiten om het ambacht van de molenaar een plaats te geven op de UNESCO lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.