Beschrijving

De Zwarte Cross is een driedaags feest met muziek, motorcross, stunts, humor, theater en spektakel. De samenkomst van deze ogenschijnlijk totaal verschillende werelden zorgt voor een wereldwijd uniek feest. De duidelijke connectie met De Achterhoek, waar het feest plaatsvindt, komt naar voren in de kenmerkende gezelligheid, humor en gastvrijheid van deze streek. Het festival wordt jaarlijks bezocht door jong en oud.

Het festival werd in 1997 voor het eerst georganiseerd in het Achterhoekse Hummelo. Het was een crosswedstrijd waar iedereen aan mee mocht doen met een motor, brommer, scooter of ander vervoermiddel naar keuze. De naam Zwarte Cross grijpt terug naar een fenomeen uit de jaren 60, toen grootsprakige kroegbezoekers die die al te veel opschepten over hun prestaties op de crossmotor of brommer werden uitgedaagd hun kunnen in een zwarte cross te bewijzen. Inmiddels is De Zwarte Cross uitgegroeid tot het grootste motorcrossevenement ter wereld en het grootste muziekevenement van Nederland.

Jong en oud viert samen feest op de Zwarte Cross en dat is duidelijk te zien aan het muziek- en theateraanbod op de verschillende festivalweides. Ieder jaar staan er zo'n 150 bands en 1.000 theaterartiesten op het programma. Van blues, dance, reggae, rock 'n roll, kinderacts, metal, cabaret, singer-songwriter, kleinkunst tot aan feestmuziek. Het ene moment met 40.000 man los gaan bij het hoofdpodium, om je daarna met 69 anderen te laten verbazen in een kleine theatertent. Het kan allemaal op de Zwarte Cross.

De Feestfabriek Alles Komt Goed BV
Zelhemseweg 20A