Verslag IE-dag 'De Gemene Deler'

Zaterdag 2 november 2019 vond onze najaars-IE-dag plaats in de Kasteelboerderij van het Nederlands Openluchtmuseum. Het herfstachtige weer weerhield de tachtig deelnemers er niet van om naar Arnhem af te reizen, waar ze werden uitgedaagd om met elkaar op zoek te gaan naar ‘de gemene deler'.

IE dag de gemene deler

#Ditook?!
’s Morgens werd de campagne #ditook?! gelanceerd: een online campagne waarbij we heel Nederland bewust willen maken van de kracht van immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed is immers van en voor iedereen!

Transketeers
Daarna trad Chris Rijksen op, één van de drie Transketeers. Moraal van zijn verhaal? Eigenlijk zijn we allemaal een koekje. En als je een hokje wil bouwen (met serre en dakterras) dan mag dat, maar je mag ook af en toe wisselen tussen hokjes. Of er ergens tussenin zitten.

Wist je dat...?
Vervolgens werden de bezoekers kort op de hoogte gebracht over de ontwikkelingen rondom immaterieel erfgoed en het Kenniscentrum. Benieuwd? Lees hier onze Wist je dat…?

Over de streep
Aan het einde van de ochtend werden de deelnemers in twee groepen opgedeeld voor de workshop ‘Over de streep’. In het midden van de zaal stond een streep getrokken op de grond. Aan de hand van stellingen konden deelnemers kiezen aan welke kant ze van de stelling stonden en konden ze hierover gedachten en tips uitwisselen. Bijvoorbeeld over: 'Ik vind het soms lastig om nieuwe mensen te betrekken omdat zij misschien nieuwe dingen willen introduceren', 'Wet- en regelgeving eist steeds meer van het bestuur' en 'Ik wil graag meer samenwerken met andere immaterieel erfgoedgemeenschappen'.

Hackatons: Bewustmaken & motiveren en Overheden
’s Middags waren er vier workshops: de hackathons ‘overheden’ en ‘motiveren en bewust maken’. Hierin kraakten de deelnemers diverse vragen binnen het thema. Er werdgebrainstormd over vragen als: 'Hoe kun je deelnemers aan je immaterieel erfgoed bewust maken dat ze in een traditie staan? Hoe laat je zien dat het ‘meer is dan een leuk feestje?’, 'Hoe kun je met de ‘generatieverschillen’ binnen je immaterieel erfgoed (-gemeenschap) omgaan, zodat er ruimte is voor inbreng van zowel de jongere, als van de oudere generaties?' en binnen het thema overheden over onder meer: 'Hoe kun je de (plaatselijke) overheid beter betrekken bij jouw immaterieel erfgoed zodat ze met je mee kunnen/willen denken?' en 'Hoe zorg je ervoor dat je provincie of gemeente wel inziet wat jouw immaterieel erfgoed bijdraagt aan de samenleving?'

Vrijwilligersmanagement en Spoedcursus Immaterieel Erfgoed
In de Training Vrijwilligersmanagement (deel 2) door David Wijnperle leerden de deelnemers van de Training Vrijwilligersmanagement hoe je vrijwilligers kunt belonen en behouden (twee van de zes B's bij vrijwilligersmanagement).

Bij de Spoedcursus Immaterieel Erfgoed werden de deelnemers bijgepraat over alles wat je over immaterieel erfgoed 'moet' weten: wat is immaterieel erfgoed, wat zijn het Netwerk en de Inventaris en het 2003 UNESCO Verdrag?

Immaterieel Erfgoed in actie: Tambú
Na een intensieve dag vol inspiratie en uitwisseling werd de groep getrakteerd op een spetterend optreden van de gelegenheidsformatie: Rincho i Grupo Revolushon. Tambú staat voor de muziek, de trommel, de dans en de bijeenkomst, zo leerde Rincho ons. De groep speelde onder meer een Nederlands tambú nummer. Dat is bijzonder, want normaliter wordt tambú in het Papiamentu gezongen.