Vacature Wetenschappelijk medewerker immaterieel erfgoed (24-36 uur)

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland maakt onderdeel uit van het Nederlands Openluchtmuseum. Dit team geeft sinds 2012 met veel toewijding uitvoering aan de implementatie van het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dit is levend erfgoed; cultuuruitingen van erfgoedgemeenschappen die op een dynamische manier van generatie op generatie worden doorgegeven. Hoe waardevol is dat! En daar kun jij wellicht aan bijdragen. Het team is namelijk op zoek naar een wetenschappelijk medewerker. 

Het team

Het Kenniscentrum bestaat uit 11 enthousiaste en gedreven collega’s, die onder leiding staan van een directeur en een hoofd. De wetenschappelijk medewerkers van het Kenniscentrum vormen samen Team Kennisontwikkeling. Zij werken nauw samen met Team Erfgoedzorg.

Team Kennisontwikkeling werkt gezamenlijk aan de uitvoering van de Kennisagenda 2021-2024. Er wordt gewerkt aan de volgende onderzoeksgebieden:

 • Immaterieel Erfgoed & Duurzaamheid
 • Immaterieel Erfgoed & Diversiteit
 • Immaterieel Erfgoed & Inventarisatiemethodieken

Kritisch met elkaar meedenken is belangrijk. In lijn met de 2003 UNESCO Conventie hanteert het team participatieve onderzoeksmethoden voor toepasbaar onderzoek en doet het team deskresearch.

Het Nederlands Openluchtmuseum, jouw nieuwe werkgever?

Het Nederlands Openluchtmuseum geeft materieel en immaterieel erfgoed door aan toekomstige generaties. Wij verzamelen en bewaren verhalen, tradities, gebouwen, voorwerpen, planten en gewassen die in relatie staan tot het dagelijks leven in Nederland. Met levendige presentaties maakt het Nederlands Openluchtmuseum geschiedenis relevant, voor nu en morgen.

Wie ben jij?

Voor deze functie is het belangrijk dat je aantoonbare ervaring hebt in het zelfstandig opzetten, uitvoeren en publiceren van onderzoek. Je hebt een sterk analytisch vermogen, je bent theoretisch onderlegd en je kunt mede richting geven aan het onderzoek en het te ontwikkelen beleid van het Kenniscentrum. En je bent een teamspeler; je reflecteert graag samen met de collega’s over het lopende onderzoek van het Kenniscentrum en je werkt actief samen met erfgoedgemeenschappen.

Verder heb je:

 • kennis van of affiniteit met immaterieel erfgoed en één of meerdere van bovengenoemde onderzoeksgebieden voor 2021-2024;
 • ervaring in het participeren in onderwijs- en onderzoekagenda’s van kennisinstituten en/of universiteiten en hogescholen;
 • aantoonbare ervaring in het organiseren van netwerkbijeenkomsten en conferenties met de werelden van cultuur, onderwijs en onderzoek.

Wat breng je mee?

 • WO werk- en denkniveau. Bij voorkeur opleiding Antropologie, Erfgoedstudies, Sociologie, of Geschiedenis.
 • Een wetenschappelijk netwerk, bij voorkeur ook internationaal.
 • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal. 

Wat bieden wij?

Wij bieden je een jaarcontract voor 24 tot 36 uur (in overleg) met uitzicht op een vaste aanstelling.

 • Inschaling is volgens schaal 10 van de museum-cao en bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 3208 en maximaal € 4196 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek.
 • 100% OV-vergoeding of kilometervergoeding van € 0,19 per km tot 50 km enkele reis.
 • 194,4 vakantie-uren per jaar op fulltime basis.
 • Eindejaarsuitkering van 3,4%.
 • Een uitstekende pensioenregeling bij PFZW.
 • Bij het Kenniscentrum wordt hybride gewerkt; deels thuis en deels vanuit het kantoor in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Geïnteresseerd?

Ben jij die conceptuele denker die graag initiatief neemt en herken jij je in waar we naar op zoek zijn? Wij nodigen je dan graag uit om te solliciteren. Dit kun je doen door jouw motivatie en CV uiterlijk 28 augustus a.s. te sturen naar sollicitatie@openluchtmuseum.nl.

Heb je eerst nog een paar inhoudelijke vragen over de functie, dan kun je contact opnemen met Susanne Verburg, wetenschappelijk medewerker, via 06-57440891 of s.verburg@immaterieelerfgoed.nl. Voor vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kun je terecht bij de afdeling HR via 026 357 62 74 of  HR@openluchtmuseum.nl.

Nederlands Openluchtmuseum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en streeft naar een structurele verankering hiervan in alle geledingen binnen de organisatie. Omdat we programma’s voor iedereen maken, willen we die diversiteit natuurlijk ook in ons team terugzien. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen motiveren en inspireren. We delen immers meer met elkaar dan we denken.

 

Alle rechten voorbehouden