Procedure aanmelding Netwerk Immaterieel Erfgoed

1. Beheerders, beoefenaars en betrokkenen van/bij immaterieel erfgoed kunnen hun immaterieel erfgoed aanmelden via immaterieelerfgoed.nl.
  2. Zij maken daarvoor een account aan op deze website.
  3. De aanmelders vullen het online aanmeldformulier in, beantwoorden de vragen en voegen een foto toe.
  4. De aanmelding wordt zichtbaar op de website na goedkeuring door het Kenniscentrum, die controleert of de aanmelding aan de criteria en aan de Ethische uitgangspunten van UNESCO voldoet. Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, neemt het Kenniscentrum (indien mogelijk telefonisch) contact op met de aanmelder om die te bespreken.
  5. Elke 3 jaar vraagt het Kenniscentrum de betreffende beheerders, beoefenaars of betrokkenen of de ze pagina willen handhaven en updaten. Dit is verplicht in verband met de wettelijke bewaartermijn van persoonsgegevens (AVG).

Wie kan aanmelden?

In het 2003 UNESCO Verdrag is een centrale rol toebedeeld aan de beheerders en beoefenaars van immaterieel erfgoed. UNESCO pleit er daarom voor dat alle inventarisatie rondom immaterieel erfgoed met instemming en toestemming van de betreffende immaterieel erfgoedgemeenschap gebeurt.

Nederland vindt dit bottom-up principe ook heel belangrijk. Daarom kunnen alleen beheerders (bestuurders en organisatoren), beoefenaars en direct betrokkenen zélf hun immaterieel erfgoed aanmelden voor het Netwerk en de Inventaris.

In de praktijk betekent dit dat bepaalde vormen van immaterieel erfgoed niet worden aangemeld als de betreffende gemeenschap dat niet wil. Zo kunnen Netwerk én Inventaris nooit een totaalbeeld geven van al het immaterieel erfgoed in Nederland.

Bij de aanmelding van het immaterieel erfgoed wordt gevraagd naar de betrokkenheid van de aanmelder. Op die manier kan het Kenniscentrum indien er twijfel is over draagvlak of betrokkenheid contact opnemen met de aanmelder om dit te bespreken en uit te leggen waarom dat van belang is.

Meld je immaterieel erfgoed hier aan voor het Netwerk.