Beschrijving

Zomercarnaval in Rotterdam is een tropisch carnavalsfestival dat bestaat uit zeven onderdelen: De Queen Election: Een week voor de Straatparade wordt Queen Zomercarnaval gekozen uit queens van acht à tien carnavalsgroepen. Zij opent met haar groep de Straatparade en is een jaar lang ambassadeur van het Zomercarnaval.

Warming-up: Op vrijdagavond met vier Caribische brassbands op het hoofdpodium op de Coolsingel/Hofplein. Battle of drums: De vier bands spelen hun favoriete compositie. De beste wint de Golden Drum. Mercado: Vrijdagavond en zaterdag is er een internationale festivalmarkt op de Coolsingel en het Schouwburgplein. Er zijn heerlijke tropische hapjes en drankjes te koop en exotische waar. Straatparade: Op de laatste zaterdag van juli vindt de grote Straatparade plaats, een stoet van 2,5 kilometer lang met gekostumeerde carnavalisten en praalwagens voor een vakjury.

Podium programmering: Vrijdagavond, na de Battle of drums en zaterdag voor en na de Straatparade treden tropische topzangers en orkesten op het hoofdpodium op het Hofplein voor circa 100.000 bezoekers.

Half september, als de rust is weergekeerd, worden de prijzen van de Straatparade in verschillende categorieën uitgereikt. Ook de vrijwilligers worden bedankt voor hun inzet.

Beoefenaars en betrokkenen

De groep van 2000 deelnemers met roots in landen met tropische carnavalstradities zoals de Antillen,  Kaapverdië, Suriname en Spanje. Kinderen doen vaak van jongs af aan mee met het Zomercarnaval, waardoor ze de traditie met de paplepel krijgen ingegoten. Bedrijven, fondsen en de gemeente Rotterdam dragen bij. Het Zomercarnaval begon in 1984 met 32.000 bezoekers en trok in 2014 ruim 750.000 mensen. Het hoogtepunt lag in 2005 met een miljoen bezoekers.

Geschiedenis en ontwikkeling

In 1983 werd het Zomercarnaval voor het eerst georganiseerd in Utrecht onder de naam ‘Antilliaans Zomercarnaval’, als equivalent van het carnaval in het Caribisch gebied door studenten van Curaçaose en Arubaanse afkomst. Het jaar daarop werd het Zomercarnaval in Rotterdam gevierd. In 1988 begon de melting pot-filosofie vorm te krijgen. Het carnaval groeide en groepen met wortels in Kaapverdië en Suriname sloten zich aan. Het festival kreeg in dat jaar de nieuwe naam Zomercarnaval Rotterdam en er werd een professioneel bestuur geïnstalleerd.

In de tien jaar daarna groeide het evenement met steeds meer groepen van buiten Rotterdam en daarom besloot de organisatie als ‘Zomercarnaval’ verder te gaan. In 1996 werd de Stichting Zomercarnaval Nederland opgericht. De doelstelling werd iets aangepast, de kernfilosofie richt zich op het bieden van gelegenheid voor verdere integratie en acceptatie binnen de pluriforme Nederlandse gemeenschap door het organiseren van een tropisch carnavalsfeest. In 2013 is Rotterdam Unlimited opgericht, waarin Stichting Zomercarnaval Nederland en Stichting Dunya onder leiding van Ducos Producties de krachten hebben gebundeld met een festivalweek eind juli. Het doel is een sterkere toekomst te creëren.

2022-2024

• Middels digitalisering proberen om ook extern publiek aan te trekken.
  • In plaats van alleen een Queen Election is er vanaf dit jaar een Royalty Election (King en Queen)
  • Er wordt een Penning in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen
  • De innovatieprijs groter maken
  • Belang van duurzaamheid blijven benoemen
  • Workshops over de mogelijkheden van duurzame (gerecyclede) materialen organiseren om groepsleiders en designers aan te moedigen dit toe te passen
  • Via de website en social media de ontwikkeling van Zomercarnaval laten zien
  • De Royalty gaat evenementen in Nederland bezoeken
  • De Royalty bezoekt de carnavals in Engeland en Frankrijk
  • De bestuurstransitie verder uitrollen
  • meer projectmanagers werven
  • De vrijwilligers structureren
  • Mogelijkheden onderzoeken om een loopbaantraject als vrijwilliger door te maken (bv cursussen aanbieden, doorgroeien in vrijwilligers functies)
  • Naar aanvullende/alternatieve inkomstenbronnen zoeken om de kosten van striktere veiligheidseisen te kunnen dekken.
  • Onderzoeken of er (extra/nieuwe) landelijke of Europese subsidiemogelijkheden zijn.

2019-2021

• Onderzoeken of de jurycriteria aangepast moeten worden, zodat kwaliteit gewaarborgd blijft en creativiteit gestimuleerd (innovatie).
  • Organisatiestructuur vaststellen door de profielen te vernieuwen voor bestuursleden, projectmanagers en (hoofd)vrijwilligers.
  • Gericht op zoek gaan naar nieuwe bestuursleden, projectmanagers en vrijwilligers.
  • Samenwerking met Frankrijk hechter maken door jaarlijks aan elkaars evenementen deel te nemen.
  • Samenwerkingen aangaan met andere tropische carnavalsorganisaties in Europa en/of het Caribisch gebied.
  • Evenementenbeurzen bezoeken om meer relaties op te bouwen.
  • Gesprekken blijven voeren om een (vaste) werkplaats te verkrijgen.
  • Mogelijkheden onderzoeken voor een tv-verslag van de Queen Election.

2016-2018

• Artistieke professionalisering bevorderen door workshops, investeren in kwaliteit praalwagens en door uitbreiden samenwerking met Nederlandse kunstenaars en onderwijsinstellingen.
  • Het invoeren van een innovatieprijs die inzoomt op het materiaalgebruik en de kwaliteit van praal- en muziekwagens.
  • Nieuwe vrijwilligers en bestuursleden via Social Media werven.
  • Samenwerken met andere tropische carnavalsorganisaties voor kenniswuitwisseling zoals Frankrijk en Curaçao.
  • Het zoeken van een blijvende werkplaats voor de kunstwerken op de praalwagens. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met havenbedrijven en de gemeente.
  • Media-exposure vergroten door onderdelen geschikt te maken voor tv. Hierin het bewustzijn van de geschiedenis van de traditie beter laten zien: het erfgoed zichtbaar maken voor het publiek.

Stichting Zomercarnaval Nederland
Lloydstraat 17J