Immaterieel Erfgoed & Musea - digitale tools nu beschikbaar

De afgelopen drie jaar was Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland partner in het internationale Intangible cultural heritage and Museums Project (IMP).

IMP heeft tussen 2017 en 2020 invalshoeken, interacties en praktijken van musea op het gebied van immaterieel erfgoed onderzocht. Op vijf internationale conferenties en expertmeetings zijn er meer dan 80 musea gesproken en talrijke erfgoedgemeenschappen gehoord om te onderzoeken wat beide aan een samenwerking hebben en hoe een samenwerking het beste vormgegeven kan worden.

De resultaten zijn verwerkt in een groot aantal verschillende tools die musea helpen om aan de slag te gaan met immaterieel erfgoed.

imp nieuwsbrief

Te downloaden zijn hier onder andere:

• en veel meer....!

Tijdens het slotsymposium van IMP op 26 februari in Brussel werd de “IMP-Declaration” gepresenteerd. Een verklaring waarin de inzichten en verwachtingen over het safeguarden van immaterieel erfgoed van gemeenschappen, groepen en individuen samen met musea worden uitgesproken.

foto declaration

Op 26 februari werd de verklaring in alle talen die in het project vertegenwoordigd waren, voorgedragen. Van Engels, Duits en Frans tot Nederlands, Italiaans, Turks en Zweeds. Dit om duidelijk te maken hoe belangrijk moedertaal is voor transmissie. De verklaring zal binnenkort in het Nederlands beschikbaar zijn en op de website van het Kenniscentrum gepubliceerd worden. Hier kan de Engels-talige versie gedownload worden.