Ilona de Wit

Tilburg

Betrokkenheid

Als hobbykok ben ik enkele jaren geleden aan de slag gegaan met het zelf maken van bitterballen. Dat is inmiddels een behoorlijk uit de hand gelopen hobby en heeft geresulteerd in het organiseren van bitterballenborrels, het geven van bitterballenworkshops, het uitroepen van Nationale Bitterballendag en de publicatie van Het Bourgondische Bittterballenboek dat op 27 maart 2020 verscheen als eerste kookboek met bitterbalrecepten gericht op de thuiskok. Op Instagram ben ik spontaan gekroond tot 'Bitterballenkoningin' en die geuzennaam heb ik dankbaar in ontvangst genomen. In al die jaren ben ik ben ik me steeds meer gaan beseffen hoezeer bitterballen onderdeel zijn van onze Nederlandse borrelcultuur. Vooral ook door buitenlandse reizen en het op bezoek krijgen van buitenlandse vrienden in Nederland. Borrelen zoals wij dat in Nederland doen is niet in veel landen terug te vinden, maar de rol van de bitterbal daarbij is helemaal uniek.