Beschrijving

Op Hemelvaartsdag vindt jaarlijks de menrit in de Alblasserwaard plaats. Het gerei, het geheel van koets of rijtuig met paard, tuig en kleding, kan antiek of eigentijds zijn. Iedereen die in het bezit is van gerei kan meerijden. De paarden en pony’s moeten getraind zijn om aangespannen te kunnen rijden en de koetsier moet over een menvaardigheidsbewijs beschikken. De rit is ongeveer dertig kilometer lang en gaat langs de Beneden Merwede of de Noord en de Lek en terug langs het veenriviertje de Alblas. Begin en eindpunt is bij Manege Alblasserdam of Rijvereniging Beyaert. Op de dag zelf komen de deelnemers met paardentrailers, veewagens en aanhangwagens naar de inspanlocatie. Daar wordt ingespannen en omstreeks 10:30 uur vertrekt de stoet van twintig à dertig aanspanningen. Na een uur wordt er gestopt voor koffie, waarbij gesprekken gevoerd kunnen worden met het publiek dat via social media en lokale weekbladen op de hoogte is gesteld. Vervolgens gaat de rit verder en is om 13:00 uur een stop voor een picknick. Het publiek kan hier weer met de koetsiers en andere deelnemers over de rijtuigen en het harnachement te praten. Tijdens de lunch krijgen de paarden te drinken en een wortel. Een hoefsmid is aanwezig, zodat een los hoefijzer kan worden vastgezet. Na de lunch wordt de tocht voortgezet, waarna er nog één stop is, om vervolgens terug te gaan naar het vertrekpunt om uit te spannen. Aan het eind van de rit wordt een prijs uitgereikt voor het mooiste gerei en de beste picknick.

Beoefenaars en betrokkenen

In het verleden gingen de boeren in de Alblasserwaard op Hemelvaartsdag met paard en wagen naar de kerk. In de strenge winter van 1963 organiseerde de Alblasserdamse IJsclub schaatswedstrijden en samen met de boerenstand een arrensleetocht en ringsteekwedstrijden voor arrensleden op de bevroren Alblas. Deze tocht met arrensleden, waaraan 43 aanspanningen uit het gehele land deelnamen, heeft op 29 maart 1963 geleid tot de oprichting van Arresleeclub Glijen en Rijen. De rit op Hemelvaartsdag was de eerste rit met rijtuigen die de club in 1963 organiseerde en is uitgegroeid tot haar belangrijkste rit met rijtuigen. Het menseizoen van de Arresleeclub wordt elk jaar op Hemelvaartsdag geopend met de rit door de Alblasserwaard. In de beginjaren waren er nog vrij veel inwoners van de Alblasserwaard in het bezit van paard en wagen, dit aantal is in de loop der jaren teruggelopen. Tegenwoordig kan men voor de menrit ook paarden en rijtuigen, al dan niet met koetsier, huren.

Geschiedenis en ontwikkeling

De menrit wordt uitgezet door een aantal leden van het bestuur van de Arresleeclub Glijen en Rijen. Voor deze rit worden naast de eigen leden ook menners van andere verenigingen uitgenodigd. Uiteraard kan men ook als gast meerijden. De deelnemers zijn een doorsnee van de bevolking: boeren, burgers en buitenlui. Het mennen en de mensport gaat vaak over van vader op zoon of dochter en het aantal rijdende leden van de vereniging is al jaren stabiel op 110. In de winter wordt zo mogelijk met arrensleden gereden op natuurijs of ijsbanen, maar in de lente, zomer en herfst met rijtuigen. De Hemelvaartsrit wordt begeleid door deskundige verkeersbegeleiders en bhv'ers. Langs de route staan honderden mensen te kijken en bij de middagstop komen eveneens honderden mensen om de rijtuigen te bewonderen en met de koetsiers te praten over hun passie.

Arresleeclub Glijen en Rijen
Plantageweg 138E